Vad kostar det att vandra på Camino de Santiago?

Hur mycket pengar behöver man på Camino de Santiago?

Jag vandrade Camino del Norte och Primitivo sommaren 2018. Del Norte var dyrare och mer turistiskt än Camino Primitvo. Men man kunde undvika turistfällorna. De fanns på båda lederna.

Många vandrar Camino de Santiago för att det är billigt. En aktiv, billig semester. Alla väljer dock inte att bo billigt, men det gjorde jag. Och jag kan ju säga att du får det du betalar för. Men jag kan ju också säga att det känns mer ok att bo billigt (och ibland sunkigt) på Caminon, eftersom alla andra gör det. Gemenskapen är viktig och då vill du inte lämna dina vänner för att sova ensam på hotell. En del av upplevelsen, är också att sova dåligt.

Att göra budget: Varje dag kostar. Kolla upp kartan och fundera på hur länge du vill vara ute. Normalt orkar man gå kring två mil per dag. Om man är lite mindre tränad, kanske det räcker att planera in 15 km per dag ( i alla fall i början) och om man känner sig pigg och snabb, kan man göra som jag och gå 30-40 km per dag. Ok. Jag rekommenderar ingen att gå över 30 km per dag. Det är till och med en riktigt dålig idé. Det är nämligen så att det inte är en tävling att vandra på caminon. Alltså det är ingen som bryr sig om hur snabbt det går. Eller jo, alldeles för många bryr sig alldeles för mycket om hur långt du har gått, tänker gå och hur få dagar det kommer att ta. Men om du vill  bli beundrad, kanske du kan göra något annat än att missa själva grejen med caminon. Detta tog mig omkring 20 dagar att inse och även då fick jag återfall. Jag kände att jag var tvungen att gå snabbt, länge och långt. I alla fall i början.

Ok, men vad kostar caminon då?

Ja, den kan kosta hur mycket som helst, om du bor på hotell och äter på turistiska restauranger. Och hur lite som helst, om du typ tältar i skogen och lagar egen mat.(det är icke tillåtet att tälta vartsomhelst i Spanien, men polisen har mig veterligen inte tagit nån pilgrim)

Alltså vandrarhem (albergue) drivs antigen av kommunen, något samfund, ett kloster, en kyrka eller är privatägda. De kommunala har oftast donativo, dvs donation, du ger en frivillig summa. Dessa vandrarhem blir fulla snabbast och går inte att boka. Resten kostar mellan 7-15 Euro ca.

Min budget?

30 Euro/dag

Klarade jag det?
Det billigaste Albergue (vandrarhem för pilgrimer) som jag sov på, kostade 5 euro inklusive middag och frukost. Många härbärgen har frukost. OBS! spansk frukost är: torr kaka eller formfranska, sylt och kaffe. Ibland kan man få varm mjölk och colacao (typ oboj). Nån enstaka gång har det funnits müsli. En gång fanns det yoghurt och frukt. Om man började gå före sju på morgonen,  var frukosten inte framdukat ännu. Då gick man i några timmar tills jag fick kaffe (1,20 euro) på den första puben som uppenbarade sig.

Så om man generaliserar:

Boende: 10 Euro

Frukost: 5 (inkl snacks)

Lunch: 5 (matsäck från supermarket)

Middag: 10 (Menú de Peregrinos) inklusive 3-4 rätter, vin och efterrätt

OM man lagar kvällsmat själv kan man komma ner betydligt, speciellt om man är flera som delar, typ 3 euro/pp.

När jag vandrade med en tysk vego-tjej, lagade vi all mat själva och min dagsbudget låg gott under 20 Euro. Medans när jag vandrade med folk som ville gå ut och äta en menú och stanna på varje bar och käka snacks och kaffe och mina strumpor gick sönder, låg det över 30 Euro. Men boendet var ändå det dyraste på hela dagen. I La Isla tex fanns det bara ett härbärge som kostade 20 Euro och då fick man ju snällt pröjsa eller gå vidare.

Annan mat: Plato combinado: en rätt med allt på samma tallrik. Kött, pommes och nån grönsak. 5-9 Euro.

Dricka: vin 1,40, kaffe 1,20, läska 2,50, öl 2.

Vatten från kran gratis och drickbart överallt. Drick inte om det står: ”No potable” (ej drickbart).

Man behöver lite extra cash, ifall det är fullt på alla vandrarhem och man måste ta in på hotell (hostal=enklare hotell). Dessa kostar mellan 25-45 Euro och har ofta eget badrum och toa, så lyxigt 🙂 . Extra pengar kan också behövas om utrustningen går sönder eller tar slut, om man är extra hungrig eller man vill göra nån aktivitet, typ surfa, sightseeing eller museum.

Så, klarade jag budget?

Jag klarade budget nästan precis på kronan. Jag vandrade i 30 dagar och gjorde av med 900 Euro. Mindre i början, se exempelvecka nedan och lite mer mot slutet. I början tänkte jag: Jag är bäst! Jag har bara gjort av med typ 15 euro per dag! Jag kommer kunna bjuda alla på champagne när vi kommer fram. Men sen blev det glest mellan billigare vandrarhem och delvist fullt. När det är donativo=ge vad du tycker det är värt, betalar man mellan 5-10 Euro för ett boende, beroende på lite vad de erbjuder. Ingår det varmvatten (ja, på vissa ställen finns det bara kallvatten i duscharna), finns det tvättmaskin, kök, mat? Jamen då kanske du betalar lite mer. Är det bara en plastig madrass och ofräscha toaletter, då blir det 5.

Det vart lite av en sport att inte göra av med pengar. Jag köpte inga saker eller souvenirer, allt man köpte var man ju tvungen att bära med sig. Och även fast jag längtade efter en T-shirt till, klarade jag mig faktiskt med en. Det är mycket man klarar sig utan, vilket är en av lärdomarna på Caminon. Det är också så folk känner igen dig när du släntrar genom nästa stad, där kommer en pilgrim, en nutida pilgrim.

Exempelvecka kostnader Camino del Norte:

27/7 Glass 2,5
Albuergue 5
Mat ute 13
Supermercado 6
Glass 2
Arnika kräm 7
28/7 Mercado 13
Cafe 1,5
Menu 11
Albergue 5
29/7 Café, cola 3
Albuerge + mat 14
Öl 1,5
30/7 glass 2
mercado 7
Albergue 5
Lidl 3,5
31/7 Frukost 2,5
Cafe mm 4
Fika 4
Albergue 10
1/8 Mercado 10
Albergue 10
Café 3
2/8 Glass 2
Bar 5
Albergue 10
Dinner 10
dricka 2,5
Totalt 175

 

Per dag i exemplet ovan: 25 Euro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.