Debuterad – hur känns det nu?

Nu har jag snart varit debuterad författare i tre månader och det har gått helt över förväntan!
Tack till alla er som har lyssnat och lyssnar just nu! Tack för alla glada tillrop, fina recensioner och snälla ord. Jag är ödmjuk inför händelsen som förde mig hit och tacksam att allt gått så jävla bra. Du hittar länk till boken här.
Men det är ändå lite skumt att höra sina egna ord med någon annans röst, undrar om man någonsin vänjer sig. Jag kan verkligen rekommendera att inte lyssna på sin egen bok direkt efter utgivning! haha. Hett tips!

Att debutera känns definitivt inte som jag trott.
Jag tänkte att det skulle bli en lättnad och typ kännas “äntligen” när boken släpptes, men jag kände mig nästan lite låg och termen utgivnings-blues kom till mig när jag googlade. Och den där känslan av pinsamhet, åh herregud, den har jag nog inte upplevt sen tonåren.

Vad gör man då som ny-debuterad författare?
Jo, man lyssnar på sin egen bok. /OBS nej! Gör det inte!/
Det var dock kul att höra den på högtalare i köket, Patrick skrattade så tårarna sprutade och de knäppa dialogerna vi hade när han var helt borta efter sin koma var fortfarande bra. Men. Lyssna inte ensam med hörlurar, man hör så noga då.

Jag försöker att bortse från en del uttalsmissar och korrekturfel. Det är helt normalt, det är alltid korrekturfel i böcker. Och Helene som läser in min bok, gör det ju ändå bra. Det är inget lätt manus att läsa direkt, en massa snabba vändningar och tankevurpor, dialoger och scener.
Jag är mer kritisk till hur jag skrivit. Jag hade lätt kunnat flytta ett kapitel och stryka massor, skriva mer om det där och mindre om nåt annat. Jag vill verkligen ändra jättemycket, jag är inte alls klar! Stoppa pressarna…jag har verkligen svårt att sova och ligger och ältar formuleringar. En del måste jag skriva ner direkt, för att ändra. Men se så. Det går icke!
Well, det är som det är. Lagt kort ligger, säger förlaget.

Men ok, jag kommer överleva det här också.

4 saker som jag redan efter två veckor som nybliven författare önskar tipsa andra om att inte göra:
1. Lyssna inte på boken direkt efter utgivning
2. Läs inte alla recensioner, speciellt inte innan du ska somna
3. Kolla inte hur många som lyssnar hela tiden
4. Älta inte alla meningar och hur snygga de hade kunnat vara egentligen

denna bild gjorde sig inte som omslag, men är från samma selfie-session

2 reaktioner på ”Debuterad – hur känns det nu?

 • 10 juli, 2021 kl. 17:36
  Permalink

  Jag hade nog också velat ”rätta” min bok om jag skrivit någon…. Men du; boken viktig! Rolig och drabbande på samma gång. De där ”felen” som du ser/hör själv gör ingenting. Din bok är bra, jag har rekommenderat den till flera.

  Svara
  • 10 juli, 2021 kl. 17:41
   Permalink

   Åh Tack! Och du har ju rätt, men det är svårt 🙁

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.