Topptur Ekebyhovsbacken

vardagsäventyr

Jag behöver mer äventyr i vardagen detta Corona-år, så jag tackade glatt ja när en kompis frågade om vi skulle gå uppför skidbacken med skidor. Hon hade all utrustning så det var bara att hänga på.

Du behöver: bindningar på dina skidor som är fria i hälen tex Telemarks eller rambindningar. Rambindningar har fördelen att de både går att ha med lös häl och med fast häl. Så jag kan åka ner med fast häl sen, en klar fördel ifall man inte kan åka Telemark, som jag. Du behöver också stighudar: det är typ långa klisterband med korta syntetiska fibrer/hår på ena sidan som du tejpar fast på skidorna. Fibrerna ligger sen i en riktning, vilket gör att skidorna blir extremt ohala bakåt (och framåt).

Sen har du på dig hjälm och typ vanliga slalomkläder.

Stighudar på, det är lite meckigt när man inte är van, klistret på ena sidan är starkt och det gäller att inte råka tejpa fast nåt annat mellan hud och skida eller att det blir bubbligt.  Men sen är det bara att börja knata uppför. Rakt uppför. Sist jag gjort det här höll vi på att svänga runt, med skidorna och benen, så att gå bara rakt uppför var ju mycket behagligare.

Men det vart lite väl brant i skogen, så vi knatar ut mot pisten. Väl uppe var vi svettiga, glada och nöjda.

Av med stighundarna, klistra ihop sidorna och innanför jackan eller ner i ryggsäcken. Swischa ner för backen och på med stighudarna igen, om man vill gå uppför igen.

Man får åka slalom OCH få motion. Men jag kan ju säga att jag är glad att vår Ekebyhovsbacke inte är längre eller brantare än den är.

Tack!

6 reaktioner på ”Topptur Ekebyhovsbacken

 • 8 mars, 2021 kl. 11:54
  Permalink

  WOOOOOW!
  Skibummade i Sierra Nevada för två år sedan (känns som en hel evighet sen!) och bestämde mig för att nästa år, då är det randonné som gäller! Ja, sen kom Corona osv … Men kanske nästa år? Blir sååååå sugen!

  Vad kul att ha en backe nära hemma! Och tack för tydlig beskrivning!

  Svara
  • 8 mars, 2021 kl. 23:02
   Permalink

   Ja, det är ju en superkul och enkel grej bara man har utrustningen! Och precis så tänkte vi också, ” nästa år när vi ska köpa nya grejer så kan vi lika gärna köpa så att det passar för toppturer” så vi satsar då på nästa år…

   Svara
 • 7 mars, 2021 kl. 23:39
  Permalink

  Häftigt!
  Tänk så mycket vi kan göra trots alla märkliga restriktioner! #utonjut är det bästa!

  Svara
  • 7 mars, 2021 kl. 23:54
   Permalink

   Eller hur? Man måste bara komma på vad det är man kan göra 😄

   Svara
 • 7 mars, 2021 kl. 14:20
  Permalink

  Kul grej!
  Härligt att utmana sig själv lite i dessa tider då det inte finns så mycket roligt att göra.

  Svara
  • 7 mars, 2021 kl. 23:53
   Permalink

   Ja det var faktiskt lite kul 😬😆

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.