Vad kostar det att vandra på Camino de Santiago?

Hur mycket pengar behöver man på Camino de Santiago?

Jag vandrade Camino del Norte och Primitivo sommaren 2018.

Många vandrar Camino de Santiago för att det är billigt. En aktiv, billig semester. Och jag kan ju säga att du får vad du betalar för. Men jag kan också säga att det känns mer ok att bo enkelt (och ibland sunkigt) på Caminon, eftersom det är billigt. Gemenskapen är viktig och man tolererar saker som hade varit helt otänkbara hemma.

Vill du spara än mer pengar? Gå långt per dag. Varje dag kostar. Normalt orkar man gå omkring två mil per dag. Om man är lite mindre tränad, kanske det räcker att planera in 15 km per dag ( i alla fall i början) och om man känner sig pigg och snabb, kan man gå 30-40 km per dag.

Ok, men vad kostar det då?

Ja, om du bor på hotell och äter på turistiska restauranger, kan det kosta hur mycket som helst. Och om du typ tältar i skogen och lagar egen mat, kan det bli nästan gratis. (men tänk på att det inte är tillåtet med “wild camping” i Spanien, men polisen verkar inte bry sig om pilgrimer)

Härbärgen (albergue) sköts antigen av kommunen, något samfund, ett kloster, en kyrka eller är privatägda. De kommunala har oftast donativo, dvs donation, du ger en frivillig summa. Dessa vandrarhem blir fulla snabbast och det går inte att reservera en säng via telefon. Försten dit är det som gäller. OM det inte är donativo brukar det kosta mellan 7-15 Euro per natt. För att sova på härbärgen måste du ha ett pilgrimspass. Pilgrimspass kan du köpa i de flesta kyrkor, alberguen och pilgrimskontor i början av din vandring.

Min budget?

30 Euro/dag

Klarade jag det?
Det billigaste Albergue (vandrarhem för pilgrimer) som jag sov på, kostade 5 euro inklusive middag och frukost. Många härbärgen har frukost. OBS! spansk frukost är: torr kaka eller formfranska, sylt och kaffe. Om man började gå före sju på morgonen,  var frukosten oftast inte framdukat ännu. Då gick jag i några timmar tills jag fick kaffe (1,20 euro) på den första puben som uppenbarade sig.

En vanlig dag:

Boende: 10 Euro

Frukost: 5 (inkl snacks)

Lunch: 5 (matsäck från supermarket)

Middag: 10 (Menú de Peregrinos) 3-4 rätter inklusive vin/vatten och efterrätt

OM man lagar kvällsmat själv kan man komma ner betydligt, speciellt om man är flera som delar, typ 3 euro/pp.

När jag vandrade med en tysk vego-tjej, lagade vi all mat själva och min dagsbudget låg under 20 Euro. Medans när jag vandrade med folk som ville gå ut och äta en menú och stanna på varje bar och käka snacks och kaffe och mina strumpor gick sönder, låg det över 30 Euro.  Boendet var ändå det dyraste på hela dagen. I La Isla tex fanns det bara ett härbärge som kostade 20 Euro och då fick man ju snällt pröjsa eller gå vidare.

Annan mat: Plato combinado: en rätt med allt på samma tallrik. Kött, pommes och nån grönsak. 5-9 Euro.

Dricka: vin 1,40, kaffe 1,20, läska 2,50, öl 2.

Vatten från kran är gratis och drickbart överallt. Drick inte om det står: “No potable” (ej drickbart).

Man behöver lite extra cash, ifall det är fullt på alla vandrarhem och man måste ta in på hotell (hostal=enklare hotell). Dessa kostar mellan 25-45 Euro och har ofta eget badrum och toa, så lyxigt 🙂 . Extra pengar kan också behövas om utrustningen går sönder eller tar slut, om man är extra hungrig eller man vill göra nån aktivitet, typ surfa, sightseeing eller museum.

Så, klarade jag budget?

Jag klarade min budget nästan precis på kronan. Jag vandrade i 30 dagar och gjorde av med 900 Euro. Mindre i början, se exempelvecka nedan och lite mer mot slutet. I början tänkte jag: Jag är bäst! Jag har bara gjort av med typ 15 euro per dag! Jag kommer kunna bjuda alla på champagne när vi kommer fram. Men sen blev det glest mellan billigare vandrarhem och delvist fullt. När det är donativo=ge vad du tycker det är värt, betalar man mellan 5-10 Euro för ett boende, beroende på lite vad de erbjuder. Ingår det varmvatten (ja, på vissa ställen finns det bara kallvatten i duscharna), finns det tvättmaskin, kök, mat? Jamen då kanske du betalar lite mer. Är det bara en plastig madrass och ofräscha toaletter, då blir det 5.

Det vart lite av en sport att inte göra av med pengar. Jag köpte inga saker eller souvenirer, allt man köpte var man ju tvungen att bära med sig. Och även fast jag längtade efter en T-shirt till, klarade jag mig faktiskt med en. Det är mycket man klarar sig utan, vilket är en av lärdomarna på Caminon. Det är också så folk känner igen dig när du släntrar genom nästa stad, där kommer en pilgrim, en nutida pilgrim.

Exempelvecka kostnader Camino del Norte:

27/7 Glass 2,5
Albuergue 5
Mat ute 13
Supermercado 6
Glass 2
Arnika kräm (hade ont i musklerna) 7
28/7 Mercado 13
Cafe 1,5
Menu 11
Albergue 5
29/7 Café, cola 3
Albuerge + mat 14
Öl 1,5
30/7 glass 2
mercado 7
Albergue 5
Lidl 3,5
31/7 Frukost 2,5
Cafe mm 4
Fika 4
Albergue 10
1/8 Mercado 10
Albergue 10
Café 3
2/8 Glass 2
Bar 5
Albergue 10
Dinner 10
dricka 2,5
Totalt 175

Per dag i exemplet ovan: 25 Euro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.