Plötsligt hjärtstopp

Den 11/3 2017 råkade min man Patrick 39 år, ut för ett plötsligt hjärtstopp på ett motionslopp i Stockholm. Hjälp var snabbt på plats och på sjukhuset fann de att hjärtstoppet berodde på en akut hjärtinfarkt i höger kransartär. Patrick blir försatt i konstgjord koma och lider sedan av närminnesförlust. Jag började skriva ner det som hände, för att sortera alla tankar och för att kunna berätta för honom vad som har hänt, när han har återfått sitt minne. I mitt huvud var det aldrig tal om att han inte skulle bli bra.

Del 1:  Plötsligt hjärtstopp på ett lopp Det ofattbara händer plötsligt, jag fattar ingenting men ändå så ser jag att han dör. Allt står still och det pratas helikopter och ambulanser och jag slängs på en skoter och sen är vi framme på Danderyds sjukhus.


Del 2: Plötsligt hjärtstopp på ett lopp,  Du är sövd och jag sitter och väntar och gråter. Jag hatar att vänta. Natten är jävligt lång och du har sladdar överallt.


Del 3: Plötsligt hjärtstopp på ett lopp,   De väckte ju inte dig idag och allt besök har gått hem för dagen. Du fortsätter att sova och jag sitter här igen med nattpersonalen. Men sen får du äntligen vakna och inget blir som jag tänkt.


Del 4: Plötsligt hjärtstopp och minnesförlust,  Du ligger på hjärtintensiven och minns inte varför du är på sjukhuset, trots att jag berättar. Igen och igen. Jag orkar snart inte längre.


Del 5: Plötsligt hjärtstopp  Du minns fortfarande inte och är svag och dan. Allt är skit och luktar illa.


Del 6Plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, 5% statistik Jag tar med några broschyrer hem och ser att bara 5% av de som får ett hjärtstopp utanför sjukhus överlever, alltså 500 av 10 000. Det är grymt få. Jag pratar med sjukhuspersonalen. Jag vågar inte säga det till nån annan.


Del 7: Plötsligt hjärtstopp  Du minns mer nu och vi går igenom vad som har hänt igen.


Del 8, en vecka efter ett plötsligt hjärtstopp på ett motionslopp Skit i mig. Huvudsaken är ju att du mår bra. På riktigt,  huvudsaken är faktiskt att du överlever och resten får jag ta med nån psykolog eller nåt.


Del 9Ditt plötsliga hjärtstopp skedde på rätt ställe.  Du vill veta om medicinerna och varför. Du frågar hela tiden varför. Men jag vet inte heller varför. Vet nån det egentligen?


Dag 10, Plötsligt hjärtstopp, det börjar bli tråkigt nu. Du får gå ut och gå, ändå ner till entréhallen. Jag håller andan.


Dag 11, hemgång. Plötsligt hjärtstopp på ett lopp Nu kommer du hem, du och alla dina tabletter. Och jag ska övervaka dig. Kul.


Del 12Plötsligt hjärtstopp och vägen tillbaka,  Mitt jobb, din andning. Jag vaknar hela tiden och du andas hela tiden. Du vill tillbaks till livet och göra saker och jag bara däckar på soffan.


Del 13: OM du hade älskat mig.  Vi pratar och reflekterar och jag hatar att du gjorde såhär mot mig.


Del 14: KBT för den stackars anhöriga, efter ett plötsligt hjärtstopp Jag bokar in mig på KBT. Alla säger att jag behöver terapi. Jag är inte så säker.


Patrick cyklar. Livet efter hjärtstoppet. Cykeltest efter hjärtstopp och hjärtinfarkt. Du kommer inte upp i någon puls, det är helt normalt när man äter alla dessa mediciner. Min oro släpper något.


Mitt liv andras träning Reflektioner av mig som anhörig efter ett hjärtstopp. Vem är jag nu, när jag inte tränar längre?


Jag springer tills jag dör, om hunden får välja  Om att försöka hitta tillbaka till glädjen och löpningen.


Vad kul att du mår så jävla bra då, verkligen. Kul för dig. Fan vad orättvist det här är. Skit.


Tillbaks till Flottsbro skidbacke Back to the crime scene, här hände det. Jag var nog mer nervös än han, när vi kom tillbaks hit. Skulle du minnas nåt?


Semestern är inställd Vi kommer inte åka till fjällen och vandra 10 dagar som vi hade tänkt. Vi får åka på nåt säkert lugnt och tryggt sätt och vara i stadsmiljö hela tiden.


För två månader sedan – två månader sedan händelsen


Annat om hjärtstopp och hjärtinfarkt

Vad är ett plötsligt hjärtstopp?

Hjärtinfarkt varför det?

Hjärtskola efter hjärtinfarkt

Hjärtkaka med puls