Vilken hundras ska jag välja?

Det var alltså dags för en ny hund. En snäll och smart, pigg men inte för pigg, intresserad av saker, men inte med orimligt mycket driv. Hunden måste kunna chilla på soffan även om man inte hunnit träna. Ingen pälsvård, den ska kunna gå lös i skogen, alltså inte vara jaktintresserad, vilja springa, träna och gärna jaga bort alla möss i huset. Snäll mot barn och orka springa flera mil. Jag vill kunna vandra med hunden och bo i tält, så inte för stor, men inte för liten, den ska ju kunna skydda mig. Pigg och glad, galen och rolig, en man kan träna agility och lydnad med. Kanske lite rally och spår. Den ska kunna följa med till jobbet och inte bitas. Lätt som en plätt, eller?

Eftersom vår förra hund var lite för mycket, ville jag inte skaffa en ny brukshund och eftersom vi inte jagar valde jag bort alla jakt- och fågelhundar. Jag valde även bort alla vint- och vallhundar och övriga arbetshundar. Jag ville inte ha en lika stor som sist (42kg) och absolut inte en för liten. Ingen långhårig och ingen naken. Ingen med skägg och ingen tråkig.

Hur många hundraser finns det i Sverige?

I Sverige finns det 363 registrerade hundraser på SKK (Svenska brukshundsklubben) och jag har typ gått igenom alla.

Jag fastnade för Pinschern. Den såg fin ut, smal och snabb, men också chill. En mellanpinscher väger omkring 20kg. Den togs fram som gårds- och vakthund, är en utmärkt råttjägare men inte en jakthund. Pinschern räknas inte heller, som sin större upplaga Dobbermannen, som en arbets- eller brukshund. Pinschern gillar att träna och är med på allt. Är envis och självständig, har hög integritet och är framförallt flocktrogen. Den egenskapen gillar jag; flocknära hund innebär att du antagligen kan ha den lös i skogen och att den inte hela tiden ska hälsa på allt och alla. Pinschern gillar drag och löpning och finns även representerad inom lydnadsklasser och spårtävlingar. Mångsidig och pigg.

En pinschervalp

Pinschern är en urhundsras, vilket också tilltalade mig. Rasen har varit hotat av utrotning, och det finns bara kring 1000 individer i Sverige (jmf med tex 25 000 Golden retriever i Sverige). 

Så jag pratade med ett gäng uppfödare och ställde mig i kö för nästa kull. En hade fått valpar och vi fick lov att boka en. Dock blev vi avbokade bara en vecka innan vi skulle hämta. Stor katastrof här hemma, såklart. Tänkte om. Vilka andra hundraser skulle också funka? Kanske nåt mindre, eller en blandras? Nu vart det bråttom för att minimera katastrofen med ledsna barn och ledsen mig. Och sen fanns ju alltid risken att Patrick skulle ångra sig. Skynda, skynda.

Jag bevakade blocket, hundstallet och andra ställen för omplaceringshundar. Men det var tufft, blocketannonserna hade flera hundra intressenter och hundstallet hörde inte ens av sig. Men så fick vi svar på en papillon/chihuahuavalp, samma korsning som min mamma har.

-Vi kan väl åka och titta åtminstone, sa jag.

Haha.

Här sitter han hemma i vår soffa. Välkommen Denki! (namngiven av barnen, denki betyder el på japanska om jag förstått det rätt och det finns nån animé karaktär som heter nåt med denki, jaja)

2 reaktioner på ”Vilken hundras ska jag välja?

  • 16 februari, 2021 kl. 11:40
    Permalink

    Ha ha ha – åka och titta?

    “Vi kan väl åka och titta. Förresten, kan du ta ut massa tusenlappar på vägen?” sa jag till min man för många år sedan …

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.