Att fjällvandra med barn, Trollsjön

Att fjällvandra med barn, en följetong.

Sommaren 2016, tre barn: 9, 10 och 14 år. Vi är på semester i Lappland. Barnen vill helst spela dator. Men vi har anlänt i Kiruna, eller snarare 3 mil utanför Kiruna, där wi-fi är sällsynt. Jag har hyrt en avskild stuga i skogen, till allas förtret. Och den var inte ens billig, men det sa jag inget om.

-Please put your bags in the trailer, we´ll drive you there.
-Where?
-To the stuga. Harmony?
-Yes, we rent Harmony. Ok.
Det är några tyskar som jobbar på stugbyn. Vi börjar prata tyska och våra hundar leker och jag drömmer mig bort en stund. Tänk om man vore ung och kunde jobba såhär. Leda vandringar och turer, fiska och köra hundspann på vintern och visa turisterna norrsken. Det är tydligen mycket mer att göra på vintern. Men jag är glad att det inte är fullt och att vi fick tag på en stuga med kort varsell.
-Vadå, kan man inte ens åka bil dit? Patrick blänger på mig.
-Here in the main area you have community house and wifi area.
-No wi-fi in the cabin?
-No.
-Va? Nä mamma du lova!!
-Men ni kan väl sitta i det där huset, där fanns det ju wi-fi.
-Ok, då sätter jag mig där nu då. SÅ kan ni hämta mig sen när vi ska åka hem.
-Men vi ska sova här, några dagar tänkte vi.
-Va? Nä jag orkar inte. Jag sitter här.
-Men följ med fyrhjulingen till stugan, så vet du vart den ligger, ifall det skulle va nåt.
-Som vadå?
-Som att en björn kommer och tar dig.
-Skitkul mamma.
Det var 400 m till stugan och det fanns ingen riktig väg. Alla våra ikea-kassar och barnen åkte i släpet. Patrick och jag gick.
-Vad fint det är här.
-Ja vi kommer verkligen bo avskilt.
-Men det är billigt.
-Hur billigt?
Tur vi hade handlat innan. Här fanns ju ingenting. Vi var väl ca 30 min utanför Kiruna. Stugan låg på en udde omringad av älven, som en liten insjö åt ena hållet. Skitmysigt, om man inte associerade den vackra älven till filmen “fredag den 13:e”. Så det blev ingen simning för mig. Dessutom var vattnet i Torneälv var ca 6 grader varmt och smakade skumt. Vattnet i kranen kom direkt från älven. Vi måste köpa vatten eller saft att hälla i det.
Men i bastun kunde man värma vatten. Barnen var inte jätteledsna över att det inte fanns någon dusch. Men det fanns el, alltid nåt.
Killarna orkade inte gå till wi-fi stugan, de spelade på mobilerna offline, nöden har ingen lag.

Torneälv vid midnatt, juli 2016
Torneälv, dimma på morognen.

Dagsutflykt nr 1: Rissajaure eller Trollsjön, en av de finaste lederna jag vandrat. Barnen var dock lika svårövertalade som vanligt.


-Jo men Pappa var här på skolresa när han var liten. Det var skitfint då.
-Men hur kan han komma ihåg det? Det är ingen som vet om det är fint nu längre ju.
-Jag orkar inte gå. Men kan vi bara slippa gå till den där sjön? Vi har liksom sjö hemma. Jag har sett massor med sjöar.
-Jag badar hellre i vattnet här vid stugan.
-Mamma! Maaaaamma! Lyssnar du mamma?
-Lyssna på vad menar du?
-Men åh. Du är jättejobbig mamma.
-Vad får vi om vi går den där tråkiga stigen ?
-En glad pappa?
-Pappa, blir du glad om vi går där?
-Ja, det är klart jag blir glad, det kommer bli kul ju. Det är en jättehäftig vandring till en magisk sjö.
-Men åh tror du jag bryr mig eller?
-Jag går om jag får senaste pokemónspelet.
-Jag med! Jag vill också ha det!
-Men jag då vad ska jag få? Jag vill inte ha pokemön…
-Ingen får nåt! Så det så! NU går vi här för att Pappa blir glad och så fikar vi på vägen och lagar mat vid sjön. Det blir mysigt.
-Men det regnar ju mamma. Nånting borde vi ju få.
-Ni har fått varsin regnjacka, så det kommer gå fint.
-Men åh. Jag vill inte ha nån skittråkig regnjacka.

Vägen till Trollsjön är en liten stig som ligger utmed E10, ca 2,5 mil efter Abisko mot Norgehållet och Narvik, parkera utmed vägen. Det är ca 6 km fram till sjön. 6 km är ganska lagom att gå med ovana barn, speciellt med fika-paus och godismuta. Tillbakavägen tog ungefär hälften så lång tid som ditvägen. Så om man nu var orolig för tillbakavägen på vägen dit, så var det ju helt onödigt. Barnen är aldrig så trötta som dom själva tror att dom är. Glöm det.

Min upplevelse: WOW! Så häftigt! Så coolt! Och jag blev verkligen sugen på att bada, trots isflak i sjön, men när fötterna domnade direkt hejdade jag mig.
Trollsjön är Sveriges renaste sjö, med bäst siktdjup. Man ser enda ner till botten ca 36 meter och nästa gång ska jag släpa med mig en kajak, så jag kan paddla ut på det djupaste och titta ner. Leden till Trollsjön räknar jag nog till de finaste jag vandrat någonsin.
Barnens upplevelse såhär efteråt: Åh det var jättejätte långt och jag var så trött. Det var en sjö och en stig fram och tillbaka. Inte jättespännande.

  
Tips om du ska vandra med barn som inte vill:
1.godis, gärna barnens favoritgodiset. De får en i taget. När det behövs. Ha mycket godis med.
2.ordentliga kläder och förstärkningsplagg, de kommer vilja ha den tråkiga regnjackan och kepsen och fleecetröjan när det blåser till.
3.stor ryggsäck, där du kan ta allt de inte vill ha på sig längre, de får bära tids nog.
4.läs på om senaste Pokemónspelet som snart ska lanseras och ställ smarta frågor, då märker de knappt att ni går. Aktuellt fråga sommaren 2016: När tror ni att PokemónGo släpps? Spelet hade hemligt lanseringsdatum och ingen visste vilka Pokemóns som skulle finnas vart. Finns det fjäll-pokemóns? Eller snö-pokemóns? Finns yeti? Skräm dom inte för mycket.
5. Fråga aldrig barnen vad dom tyckte, ta kort istället och se på deras glada miner. Håll tillgodo med det och var nöjd med att du är världens bästa mamma som drar iväg alla på sånt här.

Dagsutflykt nr 2: Narvik.
Det finns inga bilder och inga minnen från Narvik, för allt var stängt på en söndag. Det var dåligt, disigt väder och barnen ville äta på Burger King.
Men vi har varit i Narvik.

Bilder från Trollsjön och vägen dit

  

3 reaktioner på ”Att fjällvandra med barn, Trollsjön

 • 28 mars, 2018 kl. 22:58
  Permalink

  Åh så fina bilder, jag bor i kiruna (född och uppvuxen) MEN har aldrig varit till Trollsjön. Tänkte däremot släpa med 5 åringen dit till sommaren. Man blir lätt hemmablind, men kiruna -Narvik och allt där emellan är hissnande vackert.

  Svara
  • 28 mars, 2018 kl. 23:09
   Permalink

   Ja det var höjdpunkten på resan! Jag längtar tillbaka dit och hoppas jag har tid att besöka trollsjön i sommar när jag är där uppe igen. Kanske vågar jag mig på ett dopp då! Det ska tydligen vara helande vatten ???

   Svara
 • Pingback: Vi gifte oss för att jag blev gravid - Chaly.se Livet, träning och annan skit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.