Att vara med i Sofias Änglar, som hjälpande hand

 

-Jo men det är klart att vi ställer upp! OM ni tror att vi kan vara till hjälp. Jo men vi pratar mycket om det som har hänt. Varje dag. Hur vi gick vidare? Jo genom att utmana. Genom att tjata och genom att våga göra det där som man tänkte var omöjligt.

Jag blir uppringd av en kille i teamet bakom Sofias Änglar. De ska hjälpa en familj som har kämpat med sin sjuka dotters leukemi i många år. Och sen får pappan i familjen ett hjärtstopp. Teamet tror att dom två kan behöva prata med någon som varit med om samma sak. Vi åker dit, själv blev jag mer hjälpt av att prata med någon i samma situation än av psykologen jag besökte, läs mer om min KBT terapi här.

Själva inspelningen
-Berätta lite om dig själv, säger producenten till mig.
-Öööh jag heter Chaly, är uppvuxen i Järfälla. Eller nej fan det är jag ju inte eller? Jag flyttade ju hit från Tyskland och har bott i Järfälla men nu är vi ju på Ekerö, eller vi bor på Ekerö.
Eller Färingsö, det är fint där, såhär lantligt och sånt. Men du är ju uppvuxen i Hälsingland, dit vill du ju inte längre. Det är fint där tycker jag. Finfint.
Fuckfuckfuck, sådär skulle jag ju inte säga. Babbelbabbel tjofräsan.
Patrick börjar prata vad han jobbar med. Vad definierar en människa egentligen? Vem är jag liksom? Är jag tre barn och hus på landet? Att jag är halvtysk? Att jag bloggar, skriver?
Att vi varit med om ett hjärtstopp? Det är ju därför vi är här. Att detta drabbar unga människor också. Hyfsat unga. Och att man kommer igenom det. Att man blir som vanligt efter. OM man inte dör. De flesta dör faktiskt. Ska vi säga det?
Eller så blir man bättre efter. Som Patrick alltid säger, han har fått stålnät i hjärtat. Medans jag som anhörig, har fått fler hjärtklappningar och en sämre kondition. Alla kan ju inte vara vinnare jämt.

Jag tänkte ju att jag skulle ha en jävligt fräsch hisspitch. En sån där som folk bara “Wow! Är du en sån person liksom!” Nä men “Hej, jag heter Chaly. Min man har varit med om ett hjärtstopp jag skriver blogg och vi har tre vackra barn i ett hus på landet. ”
Nä, så kan man ju inte heller säga. Det lät ju lite skitnödigt, vilken tur att jag inte sa det.

-Och varför är ni här?
-Jag tyckte det var skönt att prata med folk som varit med om liknande händelse, ingen förstod ju. Ingen fattade vad man varit med om.
Jag tyckte det var hemskt att folk krävde att jag var tacksam. Det gjorde inte de som varit med om det. De fattade varför man var arg och ledsen, stressad och trött.
-Kan ni berätta kort vad som hänt?
Patrick drar sin standardberättelse. Jag avbryter honom typ hela tiden, han berättar ju fel.
-Hur mår du nu?
-Bra, säger Patrick.
-Nä, gör du? säger jag.
Utveckla säger producenten.
Ångest, tryck över bröstet, andnöd. Stress och sånt. Det hjälpte att skriva ner allt.
Som typ han skulle ut och jogga. Det är fortfarande jobbigt, även om han springer skitsakta nu.
Jag springer och känner efter.
-Medicinerna funkar liksom, jag får ingen puls.
Och Patrick kör sitt “jag är bättre än innan”-snacket och “egentligen borde jag vara jättesnabb nu när jag har ett stent inopererat och blodförtunnande och allt. Det var nog därför jag var så andfådd och så jämt.”
Jag kontrar med att det var nog ändå din dåliga kondition. Och han kommer med sin reflektion över att det är ju konstigt att han inte kan teckna någon livförsäkring nu, han är ju lagad nu. Skitkonstigt.

Ja verkligen jättekonstigt.

Och sen får vi vänta innan vi träffar paret hela programmet handlar om. Det är en överraskning att vi kommer.

Vi spelar in i drygt två timmar, pratar mycket, om mycket. Det viktigaste är ju dom förbjudna känslorna, att man är förbannad för att HAN utsätter en för en sådan pärs. Jävla idiot liksom. I själva programmet är vi med i typ 15 sekunder och pratar om snällare saker. Hoppas vi gjorde nytta.

Är du anhörig till en person som haft ett hjärtstopp eller hjärtinfarkt och vill prata med andra i samma situation? Jag har skapat “hjärtgruppen” på facebook, du hittar oss här.

Sofias Änglar kan ses på Kanal5 play. Vi är med ca 20 min in och sen efter pausen 28 min in.

Se till att inte missa nya inlägg, gilla mig på Facebook
[efb_likebox fanpage_url=https://www.facebook.com/www.chaly.se/]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.