Camino de Santiago på Youtube!

Jag har blivit med Youtube! Alla avsnitt ligger nedan i inlägget! Prenumerera på min kanal här: Chaly Engel

Mitt konto Chaly Engel, är förnyat och nu ligger de första delarna om min vandring till Santiago de Compostela ute på min Youtube kanal! Juli-augusti 2018 vandrade jag de drygt 80 milen från Irún, Spaniens “norraste” kuststad till Santiago. Jag vandrade på Camino del Norte de första 50 milen för att i Villaciosa vika av mot Oviedo och den ursprungliga leden: Camino Primitvo.

Primitivo är den första leden. Den som kungen, Alfonso den andre, gick för tolvhundra år sedan, för att inviga den officiella pilgrimsleden till Santiago. Men varför ville han till Santiago? Jo, en en pojke, en ung fåraherde hade sett ett tecken från Gud att Aposteln Jakob (alltså en av Jesus lärjungar) låg begraven just på den här platsen. Kungen hjälpte kyrkan med att bekräfta gravens äkthet. (hur han nu gjorde det? Jo, genom att få en syn han också.) En riktigt grav upprättades. Katedralen byggdes ovanpå graven och allt blev tok-heligt. Folk, framförallt tunga förbrytare började vallfärda hit för att söka botgöring och sona sina brott. För att bevisa att de hade varit i Santiago, var de tvungna att vandra ända till havet och Finisterre för att hämta ett vitt kammusselskal. Detta var det enda stället i Spanien där det fanns dessa snäckor. Kammusslan är sedan dess symbolen för Camino de Santiago.

Men för att undvika berg och höjdmetrar, började pilgrimerna vandra andra och lite mer lättvandrade sträckor till Santiago och den franska leden blev mycket populär. Camino de Frances är idag den mest kända leden och det är den folk pratar om, när de säger att de vandrat Camino de Santiago. Under medeltiden skedde det dock många överfall och rån på denna led och pilgrimerna vandrade längs med kusten, Camino del Norte (eller de la Costa) uppstod.

Camino del Norte och Primtivo i rött Camino de Frances i blått

 

Så i vilket fall som helst så har jag fört en slags sporadisk video-dagbok och nu klippt ihop en slags berättelse om min vandring. Så kolla in och följ mig på min Youtubekanal, Chaly Engel!! 

Tack till #outnorth #adventureacademy #lundhags #marmotmountaineurope #liverefreshed #melkerofsweden #hydroflask

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.