Camino de Santiago with Kids begins

Camino Frances

Prolog:

Vi ska vandra Camino de Santiago igen på höstlovet. Jag tänkte att sista sträckan borde vara bäst om man inte vill råka ut för att allt är stängt, som förra året. (läs här om vår höstlovscamino 2017). Så vi kör Sarria-Santiago i år. Och hur kommer man till Sarria? Buss verkar vara bäst. Lokalbussen (Monbus) från Lugo. Och till Lugo går det nattbuss (Alsa). Perfekt! Då sparar jag en hotellnatt! Vi sover på bussen! Smart!

Ja ok. jag vet att de brukar bli åksjuka. Men jag tänkte att om vi åker på natten så kommer de att sova. Så där gulligt. Jaja, jag vet.

Mitt största orosmoment var om vi överhuvudtaget skulle hinna med den där bussen. Vi hade 40 min för transfer. Jag vågade inte boka, ifall vi inte skulle hinna. 1200 kr är ändå en del pengar. Så när vi kör in med planet 10 min före utsatt tid, drar jag fram mobilen och klickar in en bokning i appen som jag laddat ner kvällen innan. Men det är fullt på bussen, säger min mobil. Va? Men hur kan det vara fullt? Ska 70 pers åka till Lugo mittinatten? Är folk inte riktigt kloka? Jag skakar mobilen och kollar igen. Söker en gång till. Samma resultat. Nu blir jag svettig. Vadå fullt.

Söker på hotell i Madrid. En sån app har jag också. Det finns fem att välja mellan, alla över tretusen för en natt. En halv natt om jag får be! Klockan är halv tolv. Nä, vi får sova på flygplatsen. Kolla på han där, det ser väl bekvämt ut? Mysigt.

-Åhnej, sa jag det där högt? Nej, gråt inte. Jag skojar bara Hehe. Helvete.

Ok, så vi åker till busshållplatsen. Se så, här kan vi ju inte sitta.

Vi tar shuttelbussen åt fel håll. Jag säger inget till barnen. Den tar betydligt längre än de utlovade fem minutrarna.

Vår nattbuss till Lugo står kvar. Är det fullt?

-Sí.

Finns det någon annan nattbuss någonannastans? (tänker att det är tur att barnen inte förstår spanska)

Det finns plats till Santiago.

Men ligger inte det efter Lugo?

Jo, säger busschaffeuren och om du ska med får ni springa. Corre, corre!! Och vi lyder. Vad sa han? Vart ska vi mamma? – Vi ska köpa biljetter.

-Biljetter till Santiago, när går den?

-Om två minuter.

Ok. Vi kom med bussen. Nu börjar en helvetes natt, med barn som kräks, konstigt folk som brer ut sig över dubbla säten och ömsom snarkar, ömsom äter leverpastejmacka, barn som går på busstoan och dörren går i baklås, några ryska medresenärer som med sina lysande mobiler försöker kränga upp toadörren i en annars kolsvart buss. En mamma (jag) som hysteriskt springer fram till busschauffören och undrar om han inte har en nyckel till toan, två gånger. Och sen får ungen upp dörren själv. Här tillkommer också två bussbyten på random nattöppen cafeteria som till slut resulterade i att vi fick byta till bussen till Lugo, den var inte full längre. Så, Nu bara lokalbussen till startpunkten Sarria, så börjar vår vandring direkt. Vi har ju hela dagen på oss! Yey!

Dock ville barnen inte åka buss längre. Eller vandra. Eller äta eller göra nåt alls. Ja, förutom att åka hem förstås.

Så vi promenerar runt i ett morgondimmigt Lugo och letar efter glass. Ramlar in i en mörk katedral. Hittar en romersk mur. En sån man kan gå omkring på. Vi går hela. Sen äter vi glass.

Nu vill barnen vandra igen.

Vi tar en taxi till Sarria. Fortsomfan.

Let the Camino begin.

Fakta: Sarria-Santiago är den mest vandrade sträckan på Camino de Santiago.

Normalt tar den kanske 5 dagar, vi kommer göra den på 7 eller 8.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.