Ditt plötsliga hjärtstopp skedde på rätt ställe. del 9

Söndag 19/3 2017 Danderyds sjukhus, hjärtavdelningen
På morgonen när jag kommer har du planer kring hur du ska bygga om hönshuset till cykelförråd. Du ska bygga en stor altan bakom och dra dit vatten för att kunna spola av alla leriga cyklar.
-Dina cyklar behöver inte stå i vardagsrummet längre. Bra va?
Du visar mig en ritning, du kunde inte somna igår och var bara tvungen att skriva ner dina idéer. Och sen visar du mig lappar med info om alla dina mediciner. De flesta är livslånga, eller som doktorn uttryckte det: tills det kommer ny forskning som säger något annat.
Du ser frågande ut. Och jag försöker svara så gott jag kan och försöker påminna om att jag faktiskt hoppade av mina medicinstudier just på farmakologikursen, den var fuck-krånglig och dottern var 0 år.
-Den här, det är väl jättekonstigt! Varför ska jag äta kolesterolsänkande medicin när mitt kolesterolvärde var sådär extremt lågt? (1,6 totalt HDL 0,6, LDL 1,0) Den här tänker jag inte äta! Det är ju absurt!
-Det är statiner du får, de är även inflammationshämmande, vilket innebär att den förebygger inflammation i kärlväggen, då kan kolesterolet inte kan fastna lika lätt och kärlväggen inte brista. Du vet, det var det som hände, så den är pretty important!
-Ok. Men om jag hade ätit alla dessa mediciner före loppet, hade detta inte inträffat då?
-Nä, antagligen inte. Då hade du inte haft några förträngda kärl eller några blodplättar som simma omkring och täppt till nåt. Du hade nog inte blivit så andfådd heller som du alltid blir när vi tränar.
-Då hade jag ju vunnit hela lopp-skiten!
-Antagligen, haha.
-Men resten då, jag ska äta typ 6 olika piller.
-Du har två blodförtunnande, en som förhindrar att stentet stöts bort, den äter du i ett år. Och en till som förhindrar att blodplättar bildas typ. Sen blodtrycksmedicin, också två olika. En som hindrar stresshormoner från att bildas, sk betablockerare och en som gör så att kärlen vidgas, ACE-hämmare. Båda dessa gör så att blodtrycket sänks.
Och sen får du en nitroglycerin-spraj som du endast tar vid behov. Alltså den ges ju egentligen bara vid angina (kärlkramp) och du kände ju ingenting, men det är väl standardpaketet du får nu. Nitrosprajen hjälper ju inte vid en hjärtinfarkt.
-Jaha.
Jag tror nästan du har somnat nu, så jag passar på att berätta om din sjukskrivning igen. Du vill inte veta av den.
-Standard är också att man är heltidssjukskriven ytterligare 4 veckor efter hemgång och sen 50% i 4 veckor till men i ditt fall lär det bli minst 6 veckor + 6veckor.
-6 veckor? Är du helt galen? Det kommer inte hända.
-Jo men så kommer det att bli.
-Nähä du, jag kommer inte att kunna vara hemma så länge. När har du någonsin lyssnat när läkaren har försökt att sjukskriva dig?
-Men du, jag hade brutit lite ben i kroppen, inte skadat mitt hjärta. Den risken jag tog var smärta. Hos mig var det aldrig risk för död.
-Risk för död?
-Det är allvarligt det som hände dig. Allvarligt och ovanligt.
Du är tyst.
-Läs lite broschyrer, så ska jag se om läkaren har tid. Jag behöver stöd här känner jag.
Du muttrar nåt när jag är på väg ut genom dörren, men jag lyssnar inte.
Läkaren bekräftar det jag precis sa, du blir lätt vit i ansiktet och byter ämne.
-Mina syskon vill kolla upp riskerna.
-Det enda vi kan kolla är blodtryck och kolesterol och i Patricks fall var just det inte något problem.
-Så man kan inte kolla nåt?
-Jo man kan kolla kolesterol och blodtryck.
-Men kan man inte röntga eller nåt?
-Nej, man kan inte se något vid en röntgen utan symtom. Om du har en förträngning känner du det och om du inte har någon så syns det inget.
-Ok. Så man kan vara en vandrande bomb utan att man kan kolla det?
-Nja vandrande bomb är väl ett ordval jag inte skulle använda.
-Men ultraljud då? Kan man inte göra det?
-Det kommer inte heller visa något.
-Men finns det något man kan göra för att lunga sig lite?
-Kolla kolesterol och blodtryck, inte vara överviktig och röra på sig regelbundet.
-Och EKG?
-Det visar ofta ingenting.
-Ok, känns ju lite surt att inte veta.
-Man rekommenderar medelhavskost, mycket fisk, grönsaker, fleromättade fetter och olivolja.
-Men vadå, så folk från medelhavet har inte lika mycket hjärtproblem?
-Nä precis, studier har visat det.
-Jomen, när vi bodde i Spanien, så var det jo en stor diskussion om just det, att medelhavsfolket generellt inte går till läkaren. Diskussionen handlade egentligen om att alla röker och få dör av rökning.
-Nä det har jag inte hört något om.
-Ok, medelhavskost alltså.
-Vi måste bygga växthus, säger du plötsligt, så att vi kan få färska grönsaker. Kanske kan vi bygga om hönshuset till växthus?
-Men mina cyklar då?
Mmm.
-Men alltså varför får man ett plötsligt hjärtstopp egentligen?
-Man kan dela in det i två grupper: den ena är den som har en underliggande infarkt, som beror på en kranskärlssjukdom som i Patricks fall och den andra är tillfälliga hjärtsjukdomar som myokardit (hjärtmuskelinflammation) eller medfödda hjärtfel, det finns kanske ett 20-tal kända sådana fel som kan orsaka ett plötsligt hjärtstopp.
Det vanligaste för människor över 35 är just det som hände Patrick. Det är ovanligt med ett hjärtstopp vid en hjärtinfarkt dock och anledningen till att Patrick kunde räddas var att hjärtstoppet var bevittnat, att HLR sattes in snabbt, att det fanns sjukvårdskunnig personal på plats och att de hade tillgång till hjärtstartare. De fick igång Patricks hjärta inom 6-7 min, vilket nästan är de bästa förutsättningar för överlevnad. Om man nu ska få ett hjärtstopp så valde du åtminstone rätt plats för det.
Nu är det min tur att bli vit i ansiktet. Allting kommer tillbaka och jag ser dig ligga där utan andning, utan liv.
När läkaren gått frågar du mig:
-Men varför måste jag vara kvar här så länge?
Din tomma blick skrämmer mig inte längre, jag tänker att du säker blivit trött av all information. En sista gång bara. Denna. Denna blir den sista gången jag förklarar. Helt säkert. Jag vet, jag känner och jag hoppas. Men jag tvivlar så förbannat mycket. Och gråter i bilen hela vägen hem.

Nästa del 

Tidigare delar:

Plötsligt hjärtstopp på ett lopp, del 1

Plötsligt hjärtstopp på ett lopp, dag 2

Plötsligt hjärtstopp på ett lopp, del 3

Plötsligt hjärtstopp på ett lopp, del 5

Plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, del 6

Plötsligt hjärtstopp på ett motionslopp, dag 7

Plötsligt hjärtstopp på ett motionslopp, del 8

Se alla avsnitt med hjärtstoppstema

 

 

3 reaktioner på ”Ditt plötsliga hjärtstopp skedde på rätt ställe. del 9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.