Fatbike med dubbar och el

Electric Fatbike Buke

Jag hatar elcyklar. Men alltså på riktigt. Hur idiotiskt är det inte att släpa runt på ett jättestort batteri när man ska cykla liksom? Och varför ska det vara lättare? Då får man ju ingen motion alls. Så jag har aldrig testat en elcykel förut. Förrän nu.

-Jag tar den där vita, den som har dubb. Det är nog halt på sjön.
-Ja. Det ligger mycket snö på isen.
-Tror du det går? Att köra där?
-Jag har inte kört på isen förut. Inte hört talas om nån som har gjort det faktiskt.
-Ja, om det inte går, går det inte.
-Jag har kört på vägen.

Jag lånar en fatbike i butiken på Holiday Club i Åre. Det kommer bli superlätt, elcykel liksom, jag kommer inte få någon motion what so ever, men det känns kul ändå.
Jag har aldrig testat en fatbike förut heller.
Redan när jag rullade ut den till parkeringen, märkte jag hur tung den var. Tur jag har el, tänkte jag, trycker igång batteriet och trampar. Cykeln swischar iväg och jag håller i mig. Hoppsan. Sänker batteriet samtidigt som jag tappar pedalerna och bakdäcket slirar. Jiiihaaa! Mot sjön. Jag trampar och trampar, växlar och tränger förbi ett par skoteråkare. En traktor gör rent isen för rallykörning senare idag. Några längdåkare vinkar och ler. Jag skrattar. Jag är redan svettigt. På sjön ligger snön djup. Jag följer skoterleden. Hamnar bredvid. Hela cykeln sjunker och jag kör fast. Hoppar av. Drar upp cykeln på scoterspåret. Där är det fast och hårt packat. Bra! tänker jag. Slänger mig upp igen och iväg. Man kan ställa elen på 1- 5. Åker på 2, 3 är för slirigt. Bakhjulet spinner ner sig i snön och jag måste slira ur fåran. Jag cyklar och snart är jag förbi ön som ligger i mitten av sjön mot forsen. Jag vet inget om is. Är det svagare vid forsen, eller fryser forsen också på vintern? Jag vänder. På vägen tillbaka ser jag mina spår. Inte jätteraka faktiskt. Jag förstår varför ingen cyklar på sjön.

En Fatbike är en cykel med jättebreda däck, den här är tung och har ett skid-låda på pakethållaren, så att man kan ta med skidorna och cykla upp i backen. Cykeln har sju växlar och elen har fem växlar. För varje tramp så trycker elen till, så att cykeln får fart framåt. OM man har för mycket el, kör cykeln för snabbt framåt och gräver ner sig i snön. Men den är mycket bekväm på vägen, vilket ju inte är speciellt kul förstås.

Åresjön med snö, cykelspår 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.