Förlåt min dotter, men vi förstod inte bättre

Jag vill kunna säga att alla kommer att lyssna på dig. Du behöver inte bete dig på nåt speciellt sätt. Det kommer bli rättvist automatiskt. Du måste inte se upp. Dom kommer se din kompetens, din intelligens, din talförhet och dina ledaregenskaper. Du kommer att ha samma möjligheter som dina killkompisar. Sexuella trakasserier förekommer inte längre, inte sen männen började åka dit för det. Annat var det på min tid. Då fick man som tjej lära sig självförsvar i skolan. Då var det ens eget ansvar att inte bli utsatt. Tur att det inte är så nu.

Så skulle jag vilja säga till min dotter.
Men det kan jag inte.

Så jag anmäler henne på en självförsvarskurs.
– Ja, nä, när du är vuxen kanske det inte är så självklart att det är tjejerna som behöver ta lektioner i självförsvar, säger jag.
– Då kanske alla behöver kunna självförsvar. Eller ingen, säger hon.
Men än så länge lever vi gamlingar kvar. Min generation och alla som är äldre än mig. Det är vi som vaktar alla förlegade tankesätt.
Sådana där tankesätt som man inte tänker på, som var och varannan ägnar sig åt. Det subtila, normerna. Det är så svårt att lära om. Vi märker inte det, förrän någon påpekar. Jajust det, nu sa jag precis till barnet att det där är en killtröja.  Och så tänker man att det är oskyldigt. Man tänker inte på att det barnet sen går och påpekar för andra barn i skola och förskola, att det där minsann är en killtröja och du är tjej. Ju. Kanske måste generationen först dö innan det kommer att ändras på riktigt.
Jag hoppas att ni skrattar åt det när vi är borta. Haha, de delade in alla i manligt och kvinnligt, så lustigt. Hur tänkte dom?

Jo men vi tänkte, att männens libido är kvinnornas ansvar. För ordningens skull. För att skydda kvinnorna. Att den styrka och fysiska övertag som männen har, allmänt används för att skaffa makt män emellan i all idrott och i alla styrelserum och generellt för att skaffa makt över kvinnorna. Att jämställdhet mellan könen kan uppnås först när vi är lika starka, har samma kompetens och lika många år inom yrkeslivet, lika många år i den specifika idrotten.
Men det kommer aldrig hända, sa vi, för kvinnor väljer att inte jobba så mycket,  vi är inte lika hängivna vår idrott, vi värdesätter annat framför karriärer. Kvinnor vill inte att det ska var jämställt på det sättet.
Sen tyckte vi att det kunde vara ok med sexistiska skämt, så länge de var roliga. Och det var absolut ok när vår största fotbollsprofil sa att tjejer inte kan spela fotboll. Samt att gubbväldet i den svenska akademin, tvingar bort kompetenta kvinnor, för de passar ju inte in. Så tyckte vi. För kvinnor har egentligen aldrig passat in, varken i akademin eller på fotbollsplanen. Att ingen tänkt på det tidigare.
Vi visste att kvinnoföraktet pyrde i alla samhällsskikt. Men vi kunde inte riktigt sätta fingret på det. För det var ju ett fritt land. Sverige. Mycket jämställt och så. Och vi själva levde ju bra. Delade på föräldraledighet, om vi ville.

Vi tänkte att det bara är så att de flesta sexualbrott som anmäls aldrig blir utredda. Man kunde ibland bevisa att ett samlag har skett, men inte att det skett utan samtycke. Så det går inte att lösa. Det förstår du ju själv. Sa vi.
Alla visste att rättssystemet inte kan komma åt gubbarna. Det bara är så. Det går inte. Inte än.

Så jag måste se till att inget händer. Att min dotter inte utsätter sig för situationer. Hon måste vara förberedd. Kunna syna situationen, gå därifrån.
Så jag kommer lära min dotter självförsvar. Jag kommer lära henne hur man håller nycklarna när man ska gå hem från bussen på natten. Vad man svarar om någon gör närmanden. Jag kommer lära henne vilka kläder som är ok och vilka som inte är det. För ifall något händer, kommer åklagaren att kolla på hennes kläder. Inte på hans. Jag kommer lära henne att vara neutral mot komplimanger. Jag kommer stärka hennes självkänsla inifrån henne själv, så att hennes lycka aldrig är avhängd på vad andra människor tycker.
Jag kommer förklara hur man lyssnar på sin magkänsla, att den är viktig, att den kan vara allt hon har att gå på. Säga hur mycket alkohol hon kommer kunna dricka på en fest och att hon aldrig, aldrig ska lämna en vän ensam kvar.
Jag kommer berätta för henne hur härskartekniker fungerar och varför hon aldrig får hålla tyst på möten. Om varför det är viktigt med kunskap och att hon är uppdaterad och välutbildad. Vi kommer prata om våldsamma män och att våldtäkter i hemmet är ett reellt hot.
Jag vet inte om det hjälper, att jag säger sånt. Jag kan bara hoppas.

Jag vill kunna säga till mitt barnbarn att alla kommer att lyssna på dig. Du behöver inte bete dig på nåt speciellt sätt. Det kommer bli rättvist automatiskt. Du måste inte se upp. Dom kommer se din kompetens, din intelligens, din talförhet och dina ledaregenskaper. Dom kommer att se DIG. Du kommer inte bli diskriminerad på grund av ditt kön, för det har min generation sett till.

#metoo and beyond

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.