Lederna på Idrefjäll

Jag känner mig glad när jag åker omkring på Idre fjäll. Det är en del att trampa uppför på sina ställen, men när man är i de roliga flowiga lederna så har man förlåtit alla backarna. En lekplats för vuxna. Det är lite enkelt och otekniskt, men med en massa fart kan man göra allting intressant.

Barn som var med och testade lederna:
10 åring, gillar inte nerför, orkar inte uppför. Älskade leden Killevippen.
11-åring: orkar inte uppför, älskar nerför, liftar och Downhill “Varför åker vi inte till Åre mamma?” Favoritled: Västtoppleden.
15-åring, älskar wifi och netflix, klarar egentligen att cykla allt men motivationen tryter, och det inte finns inte längre något att muta med. Övriga två kan man muta med glass.

Vi hyrde en stuga längst upp på fjället, Dähliebyn. Första året var vi längst ner. Då fick vi skjutsa cyklarna upp med bil, för det var för brant för barnen att ta sig till lederna. Man hade också kunnat cykla ner på Askeleden (obs brant) och sen ta liften upp, men det förutsätter att barnen inte bara kan och vågar cykla Askeleden, utan även vill cykla den branta backen från toppen ner, annars blir det ju gnäll om det också.

Lederna på Idrefjäll:

Grävda blåa leder i 7 sektioner.
En röd naturled och en röd grävd från toppen.
Gröna lederna är en kort grävd och resten mestadels grusväg.

Sagoskogen
Norrskogen
Litetill

Blå:

Sagoskogen: lite trist, några snäva svängar på slutet, den äldsta leden.

Allakan: uppförsbacke dit, uppförsbacke i början, men sen lossnar den och blir riktig rolig och lång.

Jippi: Rolig, med små hopp och dropp,  de går alltid att cykla på sidan om

Norrskogen: Skön flowig led.

Uppskadu: Kul början, stenig och hoppig. Sen jobbig.

Litetill: Jo man måste ju upp igen. Bra slingor med mycket kurvor, det är jobbigt att cykla uppför,  men man får tänka på att det ju bara är Litetill.

Skillsarea: Flera olika hoppbanor, kul om man vågar. Ha mycket fart! Här kan man öva allt: kurvtagning, stenar, pumptrack, balans, allt finns här, även verktyg för att mecka med cykeln. Tyvärr har de tagit bort den lilla rundan för de minsta, antagligen pga platsbrist. Den vill vi ha tillbaka!!

Sagoskogen
Fjället runt
 

Toppleden: Multiled uppför. Den är gjord av svart hårdgrus och går ganska fint och långsamt uppför, men i slutet är det fan jobbigt.

Västtoppsleden nerför blå: Ojojoj, vilken härlig led !! Flow och grymt doserade kurvor och sand och fint. Här kan man ha mycket fart.

Västtoppsleden nerför röd: smalare än den blåa, mer sten, känns mer naturled, med flacka kurvor och mycket gupp, opreparerad. Inte speciellt svår, inga drop att tala om.

Västtoppsleden röd
Västtoppsleden röd

Tuttut: Kurvor nerförsbacke med några valbara hopp, man kan cykla bredvid.

Askeleden: Mestadels naturstig. Rolig, stenig, brant! Bara nerför. I slutet på leden kan man ta liften upp. OBS! betala för liften i mellanstationen eller receptionen. Där nere kan du inte betala och i mellanstationen kan du inte kliva på med cykel.

Slättvåla: Jobbigt!!! Naturstig. Man kan inte cykla två gånger uppför en slalombacke, eller kan man det? Bra träning. Den slingan som är uppe vid berget (till höger på kartan) är riktigt bra.

Lilla slingan: Känns som ett längdspår som inte är iordninggjord för cykling. Funkade inte för mina barn. Brant och stenigt och dåligt. Det behövs fler enkla leder för fega barn.

Killevippen: Den är däremot lugn och fin för barn. Några bra träningsdelar för att lära sig kära på spångar och få kontroll på cykeln. Cykla denna om du ska upp till skillsarea från torget.

Liften: Läskig. Fast det tyckte inte de jag åkte med. Så det är väl nåt fel på mig.

En tur runt berget på den blå leden tar ca 45 min, om man cyklar på i ok tempo. Det är lättcyklat och lekfullt. Man kan försvåra leden genom att cykla fort och hoppa i guppen och kasta sig nerför. Men OM du kör den med barn, som stönar och gnäller och drar sin cykel bakom sig kan det ta upp till 2h. Tips: lämna du barnen och cykla ett varv till för att avreagera dig. Sen middag med vin på Pernilla Wiberg hotell. Gott.

Om du cyklar den röda leden slättvåla, tar det ca 1,5h. Fast även jag gick i de värsta backarna här. Rekommenderas ej om solen ligger på, om man inte gillar bastukänsla i backen. Glöm inte vatten!!

Enda stället att spola av cykel är vid stora lekplatsen nere mot torget. Härifrån är det ju grymt jobbigt att cykla tillbaks till lederna igen.

Idrefjäll har även äventyrsklubbar för barn, mellan kl 10-12.30, max ålder 12 år. De gör utflykter, åker liften, grillar, badar, bowling, skyttestig och höghöjdsbana. Vår yngsta har alltid velat gå på dessa, killarna har vägrat.

Idre Fjäll är översiktligt och man kan gå överallt. Det är trevligt och lagomt. Det finns massor att göra och många utflykter även för de som inte cyklar. Fast mitt bästa tips är just cyklingen, speciellt om du inte har cyklat förut. Passa på här, det är enkelt och roligt.

Idre i år igen? Va?

För mer info idrefjälls hemsida:  idrefjäll

Cykla till Städjan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.