Låt mig få springa ifred, tids nog kommer även jag i mål

Varför springer du motionslopp när det är gratis att springa den sträckan annars? När det är så jäklarns trångt? När det inte ens är en riktig tävling? Varför springer du motionslopp när du är så jäklarns dålig (långsam)?

Jo frågorna är många och svaren få. Det är faktiskt trevligt.

Motionslopp är till för gemene man. Mitt sämsta på milen på ett motionslopp är 78 min, det var på tjejmilen 2013 och jag sprang hela vägen (måste poängtera det att man inte alls behöver för att de ska ta lång tid). Blev skitirriterad på folk som stod längs vägen och INTE hejade, sprang med flit i vattenpölarna och skvätte ner dom hehe. Det var ingen kompis som ville springa tjejmilen, så jag anmälde mig själv, tog tunnelbanan dit, lämnade in överdragsbyxor, letade efter starten, frågade efter starten, letade vidare.  Shit vad mycket folk. Folk överallt. Skitfan vad dåligt skyltat det var och jag hade ändå skrivit ut en karta. Ja alltså ursäkta om jag aldrig varit på gärdet förut, ursäkta att jag aldrig varit på nån tjejmil förut. Ursäkta att jag aldrig sprungit milen förut. Men då var det dags och jag kände mig inte välkommen. Och jävligt vilse.  Jag var inte beredd på det och tårarna steg i ögonen. Jag kommer missa min start. Får man starta i fel startgrupp? Iklädd korta shorts och ett linne, bra musik i öronen och nummerlapp på bröstet smälter jag såsmåningom in. Hur fan hade det då varit för nån som inte kände att dom smälte in? Som kände att dom haft fel kläder? Eller fel kropp? Hade dom vänt och tagit tunnelbanan hem igen?

IMG_5632

Det var brännande hett den dagen och efter loppet glömde jag hämta mina överdrag, fick gå tillbaks. Jag var helt överväldigad över att jag sprungit så fort och fruktansvärd besviken över att jag inte kände igen nån. Men på fb var det många som hejade på min incheckning. Många likes och många heja. Grät en skvätt igen.  Stängde av sociala medier och njöt en stund på tunnelbanan.

IMG_5630

-vilket lopp har du kört? Frågade en över-tattuerad kille med örhängen bredvid mig.

-tjejmilen.

-oj, hur långt är det?

Jag log, en hel jävla fucking mil.

-bra jobbat.

-tack.

Jag satte på mig mina överdrag och tog av nummerlappen. Men inte medaljen. Inte medaljen. Nä den fick hänga kvar runt halsen och påminna mig om att jag var en förebild. En som kör ett lopp utan hejaklack och utan joggingvana.

Motionsloppen är till för oss som vill springa kanske lite längre än vanligt, lite fortare än vanligt, med lite mer trängsel än vanligt och dra nytta av andras hejaklackar när man inte har sin egen. Motionsloppen har den servicen du behöver med sportdryck och vatten, en slang som sprutar vatten över vägen och några live-band som sjunger och skriker.

IMG_5650

Motionsloppen är för gemene man och kvinna, dom är inte till för eliten, eliten har faktiskt sina egna lopp, eller så startar dom såpass tidigt att de redan åkt hem innan man kommit dit.

En del av motionärerna har tävlingsnerver som inte är att leka med. En del är skitsura under loppet för att de inte kommer fram. En del kastar spoortdrycken i slutet för den är så jävla äcklig. En del är supermissnöjda över sin tid. Men dom allra flesta är bara där för att springa lite grann. Jogga runt i ett soligt Stockholm och bli påhejade av snälla funktionärer och andra glada förbipasserande. Njuta lite. Dom flesta är där för att få uppleva pulsen som ett stort lopp innebär. Att få känna sig som ett proffs för en liten stund, att få drömma sig bort och dricka sportdryck serverad med en kalldusch av en vattenslang. De allra flesta är glada och nöjda och springer för att dom kan. Precis som jag. Jag springer hellre.

Våga anmäl dig till ett lopp. Så småningom kommer ändå alla i mål, eller blir avplockade från banan eftersom dom stänger. So what?

 

En reaktion på ”Låt mig få springa ifred, tids nog kommer även jag i mål

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.