Nu ska han börja övningsköra

Att du bara är 16 år är svårt att fatta.

Vi pratade i bilen om att du alltid har gillat reptiler, sen du var liten. Du har alltid velat ha en sköldpadda och du ville jämt gå på naturhistoriska museet. Vi tittade alltid på grodorna i Spanien. -Men grodor är ju inte reptiler, mamma, de är amphibiens. -Ja, va fan är det? tänkte jag. Vad heter det ens på svenska? Jag vågade inte fråga dig, jag googlar sen. Herregud, du ska ju inte tro att jag inte vet nåt.
Du läser “a brief history of time” på bussen hem från skolan. Tur jag har sett filmen, så jag vet också lite om svarta hål, säger jag. Du suckar, ler och förklarar för mig, på ett enkelt och lättsamt sätt, allt det där som jag i skolan undvek att lära mig. Men vad intressant det är med fysik, säger du. Varför tycker inte alla det? Det är ju jättekonstigt! Du blir lite frustrerad när folk inte fattar och jag förstår att du blir det; det är verkligen inget fel på ditt lugna, pedagogiska sätt att berätta om krångliga ting, men inte ens jag lyssnar ordentligt. Är det nånting med fysik som gör att jag stänger av? Jag tror du skulle kunna bli en bra lärare, men antagligen kommer du vilja forska och uppfinna. Du ifrågasätter allt, det är en bra egenskap för en vetenskapsman. Det gnistrade till i dina ögon av hopp inför gymnasiet, kanske, kanske, kan de utmana dig här, trigga din hjärna, ge dig något nytt att tänka ut. Men annars, ge inte upp! På universitetet kommer de kunna det. Kanske.
Men det jag kan lära dig, kommer sen. Sen när du blir kär och inte fattar någonting. Då kommer jag att finnas där. Och det där med att fakta och vetenskap inte betyder nåt när man älskar någon. Tron kan försätta berg, såna saker, sånt som du tycker är larv just nu. Sånt kommer jag förklara för dig sen, om du vill. Locka över dig på min sida, där poesi är vackert, där dikter väcker nytt i ens själ. Jag kan visa dig varför jag älskar att vandra och hur naturen kan hela dig på många fler plan än någon medicin i världen.
Jag är här när du behöver mig, för alltid.

Grattis min älskade förstfödde!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.