Omplacering av hunden, fortsättning

Mina annonser i omplaceringsgrupper för hund på Facebook ger inget. Jag har lagt ut att en stor och trevlig hund med mycket driv söker nytt hem, utan katter och barn.
Jag vill inte annonsera på blocket, det känns för oseriöst, trots att jag köpt min hund där. Eller kanske just därför. Hon får inte hamna i fel händer. Det hade varit mardrömmen.
Kontaktade hundstallet.
De tackade snabbt nej.
– Vi har för många krångliga hundar just nu. Det hade nog inte varit så bra för din hund att bo i box heller. Vi har flera olika personer och voluntärer som jobbar här också. Lycka till!
Varför vill ingen ha min söta lilla hund? Fan också.
Letar vidare. Tröstar mig med att det är sommar, att alla är bortresta, att ingen kollar efter hund när man är på semester.
Mentalt har jag avbokat allt vad resor, äventyr och vandringar heter i sommar.
Vi kanske kan komma iväg till Järvsö och cykla nån helg? Jo, men vad ska vi göra av hunden då? Den här varma sommaren är inte perfekt för att förvara en hund i en stuga.
Jag snuddade vid tanken på Kungsleden igen. Men inte på riktigt. Till och med fjällen kändes för varm.
Skitsamma. Fjällen står kvar. Spanien också. Allt finns kvar. Nästa år. Det blir mitt år. NÄSTA ÅR. Aaaaaa. Jag hatar att vänta.

Jag fortsatte lite smått att bevaka olika grupper. Sökte omplaceringar på Facebook och ramlade över en grupp: Mias omplaceringar. Jaha vad är det här? Jag var inte så hoppfull, antingen är det en grupp där man lägger in sin egen annons eller så är det någon som lägger ut en annons åt en. Mot kostnad. Kändes ju lite meningslöst.

Men jag kontaktar Mia och hör mig för lite försiktigt. Hon är positiv direkt och hon tar hem hundarna till sig. Men gud, äntligen någon som inte avfärdar min fina hund direkt.
– Jag har aldrig nekat en hund att komma till mig, förutom när det är fullt. Alla hundar bor i hemmiljö och i min flock. Det brukar funka bra. Av 78 hundar som jag har omplacerat är det bara en eller två som inte klarade flocken. I såna fall har de fått flytta till jourhem tills jag har hittat ett permanent hem till den.

Jag var tvungen att smälta allt lite.
Kunde hon ta min hund alltså?
Bara sådär?
Skulle hon lyckas hitta någon?
Vi pratar och messar och jag berättar om Nikiita.
Hundägaren får inte betalt, men hon tar en adoptionsavgift från den nya ägaren. Men det är väl faire, när jag inte gör något jobb.

– Patrick vi måste åka till Skåne! I Perstorp finns det någon som jobbar med att omplacera hundar. Hon tar hem dom och rehabiliterar dom med hjälp av sina egna hundar i flock, i hemmiljö. Det låter för bra för att vara sant.
Jag gråter och tänker att vi kanske kan göra semester i Skåne samtidigt och bada i havet och vandra lite där, med barnen eller nåt.
Men sen säger Mia att hon kan mötas upp halvvägs och kanske redan kan ta henne om en vecka.

Jag stannar upp. Men då hinner jag ju dra iväg på mitt äventyr. Åh herregud.
Spanien drar mest och eftersom jag gjort så mycket research för några veckor sedan, finns allt klart. Packlista, reseguider, vilken ryggsäck som funkar bäst. Jag vet till och med hur jag reser dit smidigast. Onsdagen efter jag lämnat henne går billigaste direktflyget. Jag bokar det. Blir jättenervös. Jag vågar inte packa. Tänk om det inte blir av.
Åh herregud. Jag gråter. Jag vill inte bli av med hunden. Egentligen. Jag hade lekt med tanken att hon blir kvar. Min hund. Sen gråter jag för att jag kommer iväg på mitt äventyr.

Vi diskuterar mera. Och det är klart att jag är nervös att Nikiita ska släppas ut bland en massa hundar, sådär huxflux. Hemma har hon ju varit lite dominant i hundmöten och jag har undvikit de i möjligaste mån. Hon har dock gått i flock på hundpensionatet, det gick ju fint. Äsch det är inget fel på den där hunden.
Men det enda sättet att rehabilitera hennes svårigheter med andra hundar är ju att låta en balanserad flock lösa det. Uppfostra henne. Visa henne hur hundar umgås. I slutändan är det nog ändå bara jag som har problem och hunden som vill skydda mig.
Det brukar ju funka bättre när jag inte är med.

Till slut bestämmer vi att mötas i Jönköping. Jag måste stanna och kissa säkert fyra gånger innan vi är framme. Jag ömsom gråter ömsom glädjer mig åt att detta kanske är lösningen, att hon kommer att få det bra. Bäst.
Detta blir de bästa förutsättningarna för att kunna hitta en bra ny ägare. En som vill tävla, jobba med henne. En som är tydlig men inte hård. En som kan känsliga hundar. Ja, ni vet. En som älskar min hund lika mycket som jag.

Hon vill inte hoppa in i den andra bilen, men gör det när jag säger till.
Hon åker iväg och jag står kvar på parkeringen.
Hejdå min älskade vän. Hejdå. Vi ses i ett annat liv.

Några timmar senare får jag denna video. Nikiita och hennes nya vän Jack Russeln. Hon fungerar fint med alla sex hundarna i flocken. En sten ramlar från mitt hjärta.

4 reaktioner på ”Omplacering av hunden, fortsättning

 • 5 juli, 2021 kl. 23:40
  Permalink

  Hoppas det gick bra för din hund. Vi hade problem med vår hund, när han blev exalterad, t.ex vid lek, hoppade han och nafsade – inga aggressiva bett, men eftersom han är en 40-kilos hund, blev det många blåmärken och rispor av hans nafsande. Vi fick inte bukt med detta, och eftersom han gärna hoppade även på barnen och nafsade, bestämde vi oss för att försöka omplacera honom. Han kom till Mias omplaceringar, han fick genast en kompis i en liten beageltjej och allt verkade funka bra och Mia var så positiv och tyckte han hade så fint hundspråk, men att han var envis, men en fantastisk hund. Men så efter en vecka hos Mia, stod det plötsligt i hennes fb grupp, att han bitit Mia i handen aggressivt, och hon hade bestämt sig för att avliva honom. Min dotter – som äger hunden – och min sambo, åkte genast den långa vägen från Lidköping, ner och hämtade hem honom. När han kom hem var han inte som vanligt. Han ville inte gå ut – han som annars aldrig vill gå in. På kvällen gick han i cirklar och hade svårt att lägga sig ner. Trodde först att han var omtumlad av det hela och att han kanske sträckt sig. Dagen efter, rann det plötsligt var och blod från ett ställe på låret. En böld som spruckit. Vi åkte till veterinären, som konstaterade att han blivit hundbiten. Han hade fruktansvärt ont. Måste alltså blivit biten av en av Mias hundar. Han har aldrig bitit aggressivt tidigare, jag tror han bet henne för att han hade ont. Vi har bett Mia berätta vad som hänt i gruppen, men hon vägrar, slår ifrån sig, är hånfull och har stängt av möjligheten att kommentera på de poster där vår hund är med. Rekommenderar inte någon att lämna sin hund där!

  Svara
  • 6 juli, 2021 kl. 00:29
   Permalink

   Åh nej, vad trist att det inte fungerade för din hund. Hoppas ni har hittat ett bra hem till honom! Mvh

   Svara
 • 2 juli, 2021 kl. 16:33
  Permalink

  Menar du att du lämnade ifrån dig din hund för att du inte kan göra vad du vill? Att du inte kunde åka till Spanien osv?? Eller vad var anledningen?

  Svara
  • 4 juli, 2021 kl. 12:35
   Permalink

   Hej, nej inte alls. Hade älskat att vandra i fjällen med henne. Spanien var plåster på såren. Har du läst första inlägget om omplacering av hunden?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.