Träningsprogram för hund och människa inför en längre fjällvandring

Hur lägger man upp träningen inför ett längre och tyngre vandringsäventyr än man är van vid?

Här kommer min plan inför sommaren 2018!

Vi ska vandra länge, jag och Nikiita. Alla detaljer kring äventyret är inte klara, men det lutar åt 4 veckor och lite drygt 50 mil + en topptur på Kebnekaise, bara jag och hunden. Inget jag tar mig an otränad. Framförallt så måste hunden vara i rejäl form. Henne orkar jag inte bära. Kanske kommer vi fortsätta vandra med familjen efter dessa dagar i ensamhet, som sagt inget är jätteklart i dagsläget.

Träning just nu: Vi går omkring 1 mil om dagen (1,5-2h), alltid utan packning.

Mål: kunna röra sig i fjällterräng med packning (15-20kg för mig och ca 10-15 kg för hunden), omkring 2-4 mil per dag, ca 10-15h. Höjdmetrar: Ja.
Så vi måste öka upp träningen, både längden på turen och tyngden vi bär.

Eftersom jag inte har tid att gå omkring i 10 timmar, kommer vi att behöva träna med motstånd, dvs styrketräning. Packningen kommer att introduceras längre fram, nu kommer vi att fokusera på grundträning, kondition och styrka. Få bättre förutsättningar för att kunna bära tungt.

Men jag har även andra problem:
Hundträning- mentalcoaching
Utfall och ett överintresse i andra hundar.
Jag måste helt enkelt åka till hundklubben och gå omkring där, hemma träffar jag ju aldrig några hundar. Hon måste ju öva på det, jag måste öva på det. Jag märker hur jag stelnar till, snurrar kopplet tre varv runt handen, håller stramt och ropar sammanbitet. Jag ska inte bara undvika allt och alla, fast jag bra gärna vill. Nu blir det ändring på det!

Hon behöver såklart inte tycka det är superduperkul att träffa en annan hund eller människa, men hon måste acceptera det. Hur svårt ska det va, liksom? Öva, öva, öva.

Styrketräning för hunden: barmarksdrag- löpning. Jag har en dragsele runt höften och hon har en sele över bog och hela ryggen. Jag har dubbla koppel på henne, så att hon inte ska dra iväg. Det är superbra styrketräning för hunden och vi övar en mängd röstkommandon i farten. Så att hon inte ska dra för mycket, inte bara springa och stanna på en femöring. Omkring 3 km löpning är lagom för en vältränad hund. Så min måste klara 5-7 km. Hon kommer att behöva extra foder efter ett tungt pass för optimal återhämtning.

Backträning kommer läggas till varje vecka, så länge det är barmark kan vi springa i skidbacken, så får vi väl se om man kan gå i pisten sen eller inte.  Ekebyhovsbacken här på Ekerö är närmast, upp och ner X antal gånger. Den längsta backen är 510 m lång med en fallhöjd på 85 m. Mål 10 gånger upp och ner utan att dö tristessdöden.

Smooth backe och höjdmetrar. Gå upp springa ner, ger mest belastning och bästa träningen. Snabbt nerför kan dock vara påfrestande för knäna så här får vi öka successivt.

Jag kommer inrikta min egen styrketräning på att kunna bära tungt. Bål och rygg. Höfter och ben. Och axlar.
Börjar med mina favvoövningar, de ger mig en allsidighet som komplement till löpningen, som jag behöver.

Marklyft
Shrugs
Stöt
Arnoldpressar
Flyes (olika vinklar)
Squats och
Utfall (raka, sneda, knäppa)
Vader: kan man också träna mycket ute, men kräver belastning om de ska hålla.

Vi har drygt 7 månader på oss. Let´s do this.

 

Se till att inte missa nya inlägg, gilla mig på Facebook eller följ mig på instagram:

[efb_likebox fanpage_url=https://www.facebook.com/www.chaly.se/] [wdi_feed id=”2″]

 

En reaktion på ”Träningsprogram för hund och människa inför en längre fjällvandring

  • 7 december, 2017 kl. 23:41
    Permalink

    Vad spännande! Och kul! Du verkar ha en bra plan så jag är säker på att det kommer gå finfint!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.