Tema: vikt. Varför är det så svårt att gå ner i vikt?

Alla vet hur man ska äta. Många äter bra och ändå så kämpar dessa många med övervikt hela sitt liv.
Jag har under många år drivit gym där vi specialiserade oss på kvinnor och övervikt. Det var inte alltid lätt, varken att få folk att gå ner i vikt eller att motionerna regelbundet, trots att vi hade tillgång till ett av de mest framgångsrika programmen inom området. Jag fortsatte söka efter kunskap för att slå hål på problemet. Jag tänkte här presentera intressant material som jag hittar kring forskning, erfarenhet och myter om övervikt och träning. Först ut en återgivning från ett av SRs program “Kropp & Själ”, 22/8 2017 tema: Fetma.
Avsnittet ger egentligen inget hopp eller någon ny metod, som blåser bort alla kilon. Tyvärr. Snarare tvärtom. Det är hårt, men välbehövliga fakta.

Nya studier visar att om du har långvarig övervikt, kommer du att få kämpa med den i resten av ditt liv. I perioder kommer det vara lättare och i perioder svårare. Detta gäller oavsett om du genomgår viktkirurgi eller inte. Dock är det enda som bevisligen fungerar kirurgi.
-Det här kanske man inte borde säga, att det är omöjligt att gå ner i vikt utan ett ganska stort kirurgiskt ingrepp, för då kanske folk ger upp innan de har börjat. säger journalisten i slutet på programmet
-Eller så är det bra att vara ärlig från början, menar överläkaren som är inbjuden till studion. För de flesta är det faktiskt en befrielse att få höra att det inte bara är att motionera och äta som alla andra gör. Skuld och skamstämpel ska bort, för att hitta förklaringar och få hjälp.
I Sveriges radios serie “Kropp & Själ” var det dags för ett avsnitt om Fetma. Det handlar här inte om enstaka trivselkilon! Per definition är fetma ett BMI över 30. Upp till 25 anses som normalt, 25-30 är man överviktig och som sagt över 30 har man fetma. Och ja, jag vet BMI är inte ett superduperbra mått, men det är det vi har just nu. Det ger åtminstone ett hum om hur man ligger till. Vet man med sig att man har stor muskelmassa jämfört med kroppsvolym, tex om man är tyngdlyftare, så blir BMI:et felaktigt.
Men tillbaka till den omöjliga bantningen. Räkna ut ditt BMI här: BMI kalkylator


-Det gäller att vården har kunskap och inte skuldbelägger. För många med en viktproblematik handlar det inte om att “skärpa till sig”.
Det är inte längre en kalori in en kalori ut som gäller. Kroppen är mer komplicerad än så. Man har bla sett att kroppen, efter det att överviktskilona rasat av, strävar tillbaka till den vikten som man hade innan man gick ner. Detta innebär att man som fd överviktig lättare går upp i vikt igen, än andra.
De rekommendationer som gäller för normalviktiga gäller inte för de som har gått ner i vikt, även om du idag är normalviktig. Man behöver äta omkring 500 kalorier mindre än sin normalviktiga kollega. Så jäkla orättvist är det.

Varför kroppen fungerar såhär vet man inte riktigt. Hormoner som gör att man känner sig mätt går ner och de som gör att man känner sig hungrig går upp. Basalförbränningen går drastiskt ner.
Man har sett att man blir högsensibel mot kalorier, man tar upp allt. Det är inte bara en känsla man har. Studier av “biggest looser” deltagare, har visat att många går upp allt och mer därtill igen, oftast inom 2-3 år efter programmet.

Det är därför man egentligen alltid rekommenderar en långsam viktnedgång, en livsstilsförändring, istället för en kvick-fix.
Men så vet man på Obesitasmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset att en initialt snabb viktnedgång är den motivation man behöver för att kämpa vidare. Här ger man ett lågenergi-pulver till patienter som av en eller annan orsak inte kan opereras. Beroende på BMI äter man pulver i 12-20 veckor och sedan sätts man på en kontrollerad, strikt diet.

Vilka är det som lyckas då?
Det finns amerikanska studier på 10-13 år.
7 saker utmärker sig:
*Man har minskat sitt energiintag
*Man har minskat sitt fettintag
*Man äter frukost dagligen, det spelar (nästan) ingen roll vad man äter utan bara att man äter frukost
*Man äter vid regelbundna tider
*Man väger sig regelbundet
*Skriver matdagbok
*Fysisk aktivitet minst 1h/dag

En långvarig viktnedgång kräver tålamod och är ett heltidsarbete.
Nya matvanor krävs för en lägre vikt, livslångt.

Avslutningsvis
Vid kronisk fetma är det enda som bevisligen fungerar kirurgi. Förutsatt att punkterna ovan följs. Det är ingen lätt sak att göra sig kvitt sin övervikt. Kritik mot studier för kirurgi är att man endast opererar på personer som uppfyller vissa kriterier, så att man på förväg vet att dessa kommer fixa det.
Du har idag egentligen två typer som har fungerat, gastric bypass och sleeve. När en sleeve är bra, så fungerar den lika bra som en gastric bypass och ett betydligt mindre ingrepp.
-Vi skulle behöva operera mycket mera och framförallt nå ut till alla män, det är fler män som är överviktiga idag. Det är dessutom farligare att vara överviktig som man, men bara 20% av de som opererar sig är män.

Källa: kropp och själ, fetma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.