Vasaloppet, Öppet Spår. Råd för att inte bryta

Exempel på färdkost: snickers, bounty, proteinbarer, kakor, proteindryck, läsk, choklad, nötter. 

Du bryter för att du är trött, sliten eller skadad. Vi skyller på snöbristen och är sämre tränade på längdåkningen än till något annat lopp. Här gäller det att äta. Vad som helst, nästan.  Försök att få i dig mat och vätska. Planera din energi noggrant innan loppet. När du väl står där är det försent. Tänk inte “jag brukar träna utan vätska” eller “jag äter aldrig när jag tävlar”. Det är 9 mil, de flesta av oss är ute i 10 timmar eller mer, en extrem belastning för kropp och själ :).

Kroppen har ca 80 000 kalorier fett på sig (normalstor person). Om du har vant kroppen att förbränna fett vid träning har du såklart ett försprång. Du kommer inte att bli lika trött som vi andra, som är beroende av kolhydrater, i princip hela vägen.
Du kan lätt förbränna ca 6500 kalorier på ett Vasalopp. Det är bara ca ett kg fett. Det flesta av oss har ett kilo eller två att avvara, så det är inte här det hänger, utan att kroppen inte så gärna omvandlar fett till energi. Den tar hellre glykongennivåerna i musklerna, dvs de inlagrade kolhydraterna, de är dock begränsade:
Du kan max ladda in ca 2000 gram kolhydrater, alltså ca 1000 kalorier och max ta upp ca 90 gram kolhydrater/h. Två gels alltså.
Kalorieförbrukningen för längåkning är, om du som jag väger 72kg, 650 kalorier/timme. Om du väger 55kg förbränner du 470/timme. Räkna ut här på http://www.kaloritabell.com/kaloriforbrukning.html
Depåerna i musklerna är slut inom 2 timmar. Sen tar leverdepån slut och sen bryter kroppen ner protein, dvs muskelmassa för att omvandla till energi. Så börja ät och drick direkt, senast inom 2 timmar.Det mest kaloririka du kan äta är olja (900 kcal/100gram), men funkar bäst om kroppen är van att förbränna fett och inte kolhydrater, se ovan. Om du som jag missade det där med att träna på tom mage på morgonen, eller träna slut på kalorier några gånger per vecka, kan du ju glömma att intag av olja ska göra dig piggare under loppet. Det är kolhydrater som gäller.

1 gele ca 100 kalorier/50 gram kolhydrater
1 snickers ca 250 kalorier/30 gram kolhydrater
1 burk cocacola (med socker) ca 140 kcl
1 Big Mac 230 kcl
100gr Pommes Frittes  320kcl
100 gr chips 500 kcl
100 gr kexchoklad och mjölkchoklad 550 kcl

Det är alltså svårt att få i sig tillräckligt under loppet. Man borde äta två hamburgare och en cola per timme i 10 timmar. Omöjligt.

Testa vad du tål, jag tål Dahlblads och Isostar. Swegel finns på Coop tex, Isostar på decathlon. Creatin ökar muskelenergin, ett måste för mig. Det boostar man gärna ett tag före.

Så i slutet är det slitsamt pga energibrist, men även musklerna är utslitna och griniga. Ännu värre är det dock om blodsockret sjunkit i botten och humöret är deppigt. Då gråter man. ÄT! Ät helst före du är hungrig och ät i farten. Du ska fylla på i varje depå, men även däremellan. Ha en gelé, en godis, en klunk dricka med dig, så du kan boosta om du håller på att surna till/ge upp/gråta/gå-in-i-vägg.

När man är trött på allt sött vill man ha salt. Jag tar kalkon (sån som man har på mackan) steker den så att den blir krispig, lägg på hushållspapper så den är torr och stoppa sen i plastpåse. Väger ingenting och är så gott i slutet. Men glöm inte vatten till.
Har du något mer bra tips? Kommentera gärna nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.