Vintervandring, Höga Kusten Winterclassic 2016

Hur mycket är klockan? Fuck. Hur många grader är det egentligen? Jag ligger tungt och stilla. Vad konstigt, har jag frusit fast? Jag fryser inte om benen. Hmmm, jag borde frysa om benen. Ok fine. Jag ligger i en liten vattenpöl med kinden. Jag lyfter på huvudet och mössan åker på sniskan. Huvudet dunkar och jag får inte riktigt upp ögonen. Shit det känns nästan som om jag är bakfull. Jag ger upp och lägger ner huvudet i pölen igen. Det är säkert bara svett och dregel, kanske en isbit som ramlat ner från tältinnertaket. Jag får inte heller upp armarna, de sitter fast. Hela magen ligger mot liggunderlaget. Helt hårt och fast mot liggunderlaget. Alltså jag vet inte hur jag ska komma loss. -Hjälp. Kväker jag. Men inte ens jag själv hör mig. Ja, jag får väl skylla mig själv för att ha tagit det där gamla liggunderlaget. Trots att jag tog två, för det skulle ju bli -20 grader på natten, var det för hårt. Jag är för gammal för sånt här! 20år gammalt liggunderlag, hur snål får man va? Nä, så fort jag kommer loss ska jag gå och köpa ett nytt liggunderlag, ett sånt där superduper ultratjofräs mjukt och uppblåsbart.  Min sovsäck är också från den tiden. Den goda gamla tiden innan man hade barn och kunde göra coola saker. Då när jag fortfarande trodde att man skulle bära med sig eventuella framtida barn på tur. Den tiden.

Jag skulle behöva dricka lite vatten. Jag har en värmeflaska vid fötterna. Den kan man säkert sippa lite ur. OM jag skulle få tag i den. Ok. Koncentrera dig nu. Vatten. Tänk på vattnet. Men åh. Jag är kissnödig. Såklart. Här sitter jag fast i min vintersovsäck och är kissnödig. Den får man inte kissa i, för den ska jag ju sova i ikväll med. Jag måste ju få loss armarna. Men herregud. Hur gör folk? Hur kommer man ut ur sovsäckarna? Fan, jag har ont överallt.

När jag vintervandrade sist på typ 90-talet, hade vi tältsängar och då kunde man typ sätta sig upp och sen kravla sig ur. En sån ska jag skaffa igen. Undrar vad de väger…

Den här vandringen var anordnad av Friluftsbyn och vi är i Höga Kusten, Skuleskogen, Tärnättvatten. Omkring 200 pers är med och tyckte det lät som en bra idé att tälta här i snön. Vi hade vandrat i typ 3h innan vi slog läger. Jag trodde det skulle vara svårt att somna, men tydligen så hade jag ju somnat. Hårt. Jag fick loss armarna och rätade till mössan. Det var is på mössan. Min täckjacka, som jag lagt som extra isolering ovanpå sovsäcken var helt blöt, likaså byxorna och allt annat som låg utanför väskan och sovsäcken. Jävla skit. Skorna var frusna. Att krypa ur den varma, torra sovsäcken och sen in i blöta halvfrusna byxor och helfrusna skor, var ju inte det bästa med den här morgonen. Jag hänger ut jackan, så att den kan frystorka. Först frysa och sen skaka av all frost. Det är säkert minus femton. Jag blinkar i solljuset. Åtminstone sol. 7st före mig i kön till mulltoan. Alla skulle naturligtvis bajsa, för annars hade de ju sprungit till skogs. Det kommer ta evigheter. Mina Skosnören stod rakt ut, frusna och dana. Bakom mig diskuterade arrangören med någon som ville bryta.

-Jag orkar inte det här, jag mår så dåligt och jag fryser så mycket.
-Ja du kan ju gå samma väg tillbaka den lär du hitta den är upptrampad, eller så fortsätter du vägen mot södra ingången. Nä tyvärr kan ingen skoter nå ut hit. Det går inte.
Jag får ihop mitt tält och knölar ner allt i ryggsäcken, smälter snö så att jag har dricksvatten till dagens vandring. Det tar typ 30 min att smälta en halvliter snö på jet-snabb-jävla skitdyr vattenkokare med vintergas jag köpte på vägen, det är helt galet, 30 min! Jag bara väntar och väntar. Men det är viktigt att dricka.

Detta var 2016, och idag ska jag vintertälta igen. Vår andra träff för Adventure Academy. Jag har köpt nytt liggunderlag, så nu kommer det ju gå galant. Jag har typ sovit mer i tält när det är kallt än när det är varmt. Är jag dum i huvudet eller?
Håll dock tummarna för is och snö, det som är värre än kallt är blött.

Min 20 år gamla Berguven ryggsäck, den har varit runt hela jorden med mig. Gör ont att slänga den.

Se till att inte missa nya inlägg, gilla mig på Facebook eller följ mig på instagram:

[efb_likebox fanpage_url=https://www.facebook.com/www.chaly.se/] [wdi_feed id=”2″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.