Camino de Santiago, med barn.

Planering inför Camino de Santiago med två barn, 10 och 12 år, på höstlovet.


-Mamma, jag sprang uppför den där backen och benen gör ont fortfarande. Jag har så svaga ben.
-Ska vi träna lite?
-Nja..kan vi inte vandra istället?
-På höstlovet?
-Ja! Som vi gjorde förra året!
-What? Du kräktes ju typ av rädsla när vi vandrade där…. (klicka här för att komma till höga kusten med barn på höstlovet)
-Ja, det är ju sant.
-Men ska vi typ vandra mellan vandrarhem?
-Näää.
-Men du tyckte ju inte det var så kul med tält och mörker, eller?
-Ja, det är ju sant.
-I Spanien kan man vandra mellan enkla vandrarhem, och det är säkert lite varmare där också.
-Men jag gillar kallt.
-Ja, det blir säkert kallt och regnigt, menar jag. Det är ju höst där också.
-Ok. Det låter bra.
-Du och jag! Det blir roligt!
-Mmmm jo. Men jag vill ha med mig nån kul person också. Typ som Juni.
-Ok, Juni hänger säkert gärna på. Du, jag och Juni?
-Ok.

Jag bokar flygbiljetter, fort som fan, innan han hinner ångra sig. Jag och två barn, Amadeus är 12 år och Juni 10. Vi har vandrat i fjällen förut. Det gick hyffsat.

Så ok, vi kommer göra nåt jättevanligt. Nåt som omkring 300 000 personer gör varje år. Vi kommer vandra på den kändaste vandringsleden i Spanien, en av världens äldsta. De flesta som vandrar här är pilgrimer. Vi kommer också vara pilgrimer. Om man har ett pilgrimspass, då får man bo på de enkla härbärgen och äta pilgrims-meny-al-día till bra pris på matställena. Det blir billigt, det blir bra. Barnen är ändå så bortskämda. Lite real life är bra, tror jag.

Camino de Santiago de Compostela. Många vandrar här för att bearbeta sitt liv, när de är i ett vägskäl, har ett beslut att fatta, bearbeta något. För att komma till insikt. Eller nåt. Vi är ju här för att få lite motion, det är nog också bra.
Det mesta är öppet året om, även om högsäsongen är maj-sep. Längs med vägen finns en mängd ställen såsom kyrkor och monument, där man kan få stämplar, för att i Santiago de Compostela kunna bevisa att man gått hela leden. Vi kommer inte hinna gå hela leden och behöva bevisa något i Santiago, men barnen får samla stämplar i sina pilgrimspass ändå, det blir kul, tänkte jag. Hoppas de inte är för gamla för sånt.
Den finns många olika leder som leder till Santiago de Compostela. Den som börjar i Frankrike, “Camino Frances”, är den vanligaste och mest besökta leden. Den är 800 km lång. Vi hoppar på i Pamplona. OM jag har tur så kanske vi kommer vandra 60 km. Eller 40 men minst 25 km.

Höstlovet är 9 dagar. Vi tar 5 vandringsdagar, två resdagar och två dagar tillgodo. Vi går så långt som barnen orkar och äter lunch och fikar på matställen längs vägen. Sen stannar vi för natten på lämplig Albergue (vandrarhem). Eftersom det inte är högsäsong, tror jag att vi inte behöver boka sängplats. I vilket fall som helst är policy på leden att alla pilgrimer ska erbjudas sängplats. Så om det är fullt, vilket det kan bli på sommaren, kan man få sova på golvet.

När vi är klara med vandringen åker vi till Madrid sitter på hotellrummet och hyr Ipads och kommer på noll igen. Haha.
Pamplona ligger närmast flygplatsen och leden därifrån ska inte vara så jobbig. Så det blir säkert bra vandring. Eller jag vet inte om det blir så bra vandring, det kanske är jättekuperad och gnälligt även här. Enligt guideboken är första 5 km, genom staden, asfalt. Jaja. Vi testar. I värsta fall får vi ta taxi en bit.

Vi flyger till Bilbao, mellanlandar i Bryssel. Jag har sålt in det med:  “frukost i Belgien” och “YEY”. Sen buss till Pamplona. Hem flyger vi från Madrid till Göteborg och sen tåget till Stockholm. Tåget “YEY!”och “X2000 går skitfort”. Undrar om det känns som om det var värt dom 3000 kronor vi sparar när barnen gråter för vi åker tåg eller Juni vägrar hoppa på ett till flyg i Bryssel. Vi kanske inte ens kommer dit.

Imorse vakande jag med en klump i magen. Jag har drömt om fuktiga, mögliga vandrarhem, flottiga spaghetti och gråtande barn. Vad har jag gett mig in på?

Pilgrimspass, jag beställde i förväg.

läs även: Höstlovstips, Skuleskogen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.