Hjärtinfarkt varför det?

Jag har försökt att förstå. Men det är nog ingen som förstår riktigt. Inte ens de som jobbar med det här. Nåja. Här är ett försök att förklara, det som ingen förstår. Håll tillgodo.

Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag med 30 000 drabbade varje år, 75 per dag. 25% av de drabbade dör inom en månad.

”Dödligheten är i det närmaste dubbelt så hög för män som för kvinnor. Trots dessa skillnader är akut hjärtinfarkt en minst lika allvarlig sjukdom för kvinnor som för män och den vanligaste enskilda dödsorsaken hos båda könen.” Källa www.hjart-lungfonden.se

Hjärtinfarkt innebär att man får en propp i ett kranskärl. Proppen kommer av en slags plackinlagring som brustit, och bildat en förträngning som stoppar upp blodflödet. Smärta uppstår pga syrebrist i hjärtmuskeln. Syrebristen (ischemi) medför att hjärtmuskelceller dör. Det är av absolut vikt att man åtgärdar stoppet så fort som möjligt. Idag vet de flesta att smärta som strålar ut i armen kan innebära en hjärtinfarkt och man larmar i tid. Det finns dock flera symtom, som man kanske inte associerar till  hjärtinfarkt därför dröjer det ibland alltför länge innan man larmar ambulans. Speciellt kvinnor kan ha väldigt diffusa symtom. såsom illamående, ont i magen eller i käken och kanske bara en svag känning över bröstet.
Oavsett vilket! OM du eller någon anhörig klagar på smärta i bröst-arm-regionen, RING 112. Det är ett livshotande tillstånd med risk för hjärtstopp. Hjärtstopp är riktigt skitdåligt, det har jag redan skrivit om, läs mer här: Vad är ett plötsligt hjärtstopp?
Hjärtinfarkt är inte samma sak som hjärtstopp och de två behöver inte inträffa samtidigt. Men det akut farliga med en hjärtinfarkt är just att ett hjärtstopp kan inträffa.

Orsaker:
Alltså helt ärligt, man vet inte riktigt varför man får ateroskleros (kranskärlssjukdom som ger inlagringar i kärlen).  Det ser ut som en inflammation i kärlväggen som brister och bildar sår, ulceration. Det onda LDL-kolesterolet oxiderar och bildar sk skumceller. Dessa celler flyter omkring långsamt och trögt i blodet och fastnar i dessa ulcerationer och det blir mer och mer sårskorpa. Kärlen blir då smalare och orörligare och mindre blod kommer igenom, sen kan det helt plötsligt bli totalstopp och hjärtinfarkt. Brist på mikroorganismer, fel livsstil, dåligt immunförsvar, kronisk inflammation, autoimmun sjukdom, diabetes, för lågt eller fel intag av antioxidanter. Vi vet inte riktigt. källa

Vem drabbas? 90% av alla med hjärtkärlproblem passar in på riskfaktorerna.
Riskfaktorer:
Rökning, högt kolesterol, övervikt, högt blodtryck, brist på motion, dålig kost, stress
Många av dessa riskfaktorer kan vi i stor utsträckning påverka själva.
Diagnos:
Man diagnostiserar en misstänkt hjärtinfarkt genom EKG, oftast redan i ambulansen. På EKGt ser man på kurvan att man har hjärtinfarkt. Tillsammans med ökade nivåer av Troponin får man diagnosen hjärtinfarkt. Troponin är en indikatör på hjärtmuskelskada (myokardskada), denna beror på syrebrist (ischemi). Man gör en kontraströntgen för att se exakt vart infarkten sitter.

Behandling:
Det första man gör är att ta bort förträngningen, så att blodet kommer fram igen. För detta är PCI, ballongvidgning den vanligaste behandlingen. Den innebär att man för in en slang via armvecket. Slangen har kamera och ett stent, ett litet metallnäts-rör, som man vidgar ute i kärlet. Detta kallas för ballongsprängning/vidgning. På så sätt får kärlet en extra innervägg som under det närmaste året kommer att kapslas in i den egna vävnaden. Under detta året måste patienten äta en särskild sorts blodförtunnande som hindrar kroppen från att stöta bort stentet, tex Brilique. Standard är livslång medicinering: kolesterolsänkande, ACE-hämmare, Beta-blockerare, blodförtunnande.

Efteråt kommer tränings- och kostråd. Man tror idag att man kan påverka denna process med en aktiv livsstil och bra kost.
Träna 3-5 ggr/vecka så att du blir svettig
Promenera 30 min/dag
Bryt långvarigt stillasittande. Gå upp och gå en sväng. Gör knäböj. Rör på dig. Gör vad som helst. Sitt inte stilla hela dagen fram för datorn.

Och kostråd:

Medelhavskost, en försvenskad variant. Den innehåller mycket grönsaker, fisk, nötter och vegetabiliska oljor. Och vin, men max 14 glas/vecka.
Man ska försöka minska på mättat fett och öka det fleromättade vegetabiliska fettet. Detta för att minska på det onda kolesterolet, LDL. Kolesterol kan bildas ur fleromättat fett, så man behöver inte äta något mättat fett alls. Men man får se upp lite gran här och läsa på, för om man endast ersätter det mättade fettet med en massa raffinerade vegetabiliska oljor, skjuter man sig själv i foten. Det ska vara kallpressade oljor, det är dessa som innehåller essentiella fettsyror och nyttigt fett. Och även här finns tvetydiga studier, för om orsaken för ateroskleros är kronisk inflammation, vill man inte äta för mycket omega-6 (vegetabiliskt fett) överhuvudtaget, som har kraftigt inflammatoriska egenskaper. Det är också inte bra att äta för lite fett överhuvudtaget, för en massa viktiga processer i kroppen, bla för att kunna föra bort trasigt kolesterol. Så ja. Lycka till med dessa råd.

Omkring 70 gram fett per dag för kvinnor och 90 gram för män, och då helst omättat och fleromättat, rekommenderar livsmedelsverket.

Återfall:
Om du fortsätter att röka är risken för återfall 50%.
Om du sköter dig enligt rekommendationerna, är risken för en hjärtinfarkt inte högre än för någon annan i samma åldersgrupp.

 

2 reaktioner på ”Hjärtinfarkt varför det?

  • 5 maj, 2017 kl. 08:51
    Permalink

    Oj! Det var mycket jag inte visste om hjärtinfarkt. Starkt skrivet, väldigt sakligt, med all den sorgen i bagaget. Om fler visste vad indikationerna är, fler följde kost- och träningsråden och fler visste vad de skulle göra i en akut situation kanske också fler kunde räddas. Modigt av dig att skriva så öppet.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.