Hur gör vi med fettet nu då?

Nu ska ju min hjärtsjuke make undvika det mättade fettet. En av de stora rekommendationerna vid hjärt/kärlåkommor, förutom att inte börja röka och minska på rött kött, är att byta ut mättat fett mot omättat.
Mindre mättat fett är den specifika rekommendationen och mer av det vegetabiliska fettet.
Kroppen behöver inget mättat fett alls. Man kan bilda det mättade fettet, som behövs för olika kroppsfunktioner, av kolhydrater och protein.
Man klarar sig alltså på enkom omättat fett. Och då säger Patrick: “Bra!” och åker och köper vegetabilisk ljusgul matolja i plastflaska och slänger smöret. Och då säger jag:  “Meeeeen allt vegetabiliskt fett är ju inte superbra fett.” Och här nånstans blir han irriterad, och slutar lyssna.

-Jo men ta mer rapsolja, men inte DEN rapsoljan, försöker jag.
-Men allt-är-farligt, jag-skiter-i-vilket-vi-ska-ändå-alla-dö-snart, säger du.
Okeeeej.

Men vad ska man göra då? Vad är fett? Vad är vad liksom?
Det fett vi äter består till största delen av triglycerider. Dessa triglycerider består i sin tur av olika fettsyror, nämligen mättade och omättade fettsyror.
Det omättade fettet är det “bra” fettet och det mättade fettet det “dåliga”.
Rekommenderad fettmängd per dag är en tredjedel av det totala energibehovet: 70gr för kvinnor och 90gr för män. 70 % av fettet bör komma från omättat fett. Att kompensera den lägre halten mättat fett med kolhydrater, ger inte samma positiva effekt. Sammansättningen av fettet, det vill säga vilka fettsyror man får i sig, är viktigare än mängden fett man äter.

Omättat fett (det bra fettet) kan antingen vara enkel- eller fleromättat. Högst andel enkelomättat fett finns i olivolja. Fleromättat fett bildas från linolsyra och alfa-linolensyra, här får du också de essentiella fettsyror, omega 3 och 6. Vi bör få i oss minst 2,5-3 gram Omega-3 per dag. Högst andel Omega-3 hittar du i fet fisk och kallpressade linfrön.

Mättat fett (det dåliga fettet) finns i animaliska produkter, såsom kött, chark, mjölk och ost. Ät mindre av detta. Se dock näringstabellen längre ner, de flesta livsmedel innehåller både mättat och omättat fett.

Men tyvärr så finns det problem med det nyttiga fleromättade fettet: Det är inte speciellt stabilt.  Det oxiderar i syre, blir alltså förstört i kontakt med luft. Vilket har gjort att livsmedelsindustrin har hittat olika sätt att ta bort dåliga lukter, smaker, färger genom starkt giftiga och kemiska processer från flytande oljor. I denna process förstörs de flesta antioxidanter och nyttiga fettsyror tyvärr. Man har även hittat sätt att få vegetabiliska oljor att se ut och smaka som smör. Googla gärna på margarintillverkning eller på nån av följande begrepp:

Dessa bör du undvika:

Härdat fett: Vegetabiliska olja som på konstgjort väg gjorts hård. Processen är inte nyttig. Produkten kom som ett substitut till smör under världskriget, då det var begränsad tillgång på smör. Kännetecken: margarin.

Transfett: det finns två typer: 1. förekommer naturligt i mättat fett 2. Uppkommer pga industriellt framställt delvis härdat fett, där man försöker att göra vegetabiliska oljor mer stabila, numera förbjuden i livsmedel då det har visat sig vara mycket hälsovådligt, både cancerframkallande och ökar risken för hjärtkärlsjukdomar.

Raffinerad olja: Motsatsen till kallpressad. Raffinerad olja är vegetabilisk olja som är starkt upphettad, kemiskt renad och blekt under tillverkningsprocessen. De flesta av de naturliga antioxidanterna blir förstörda av denna process och oljan är starkt inflammatorisk och onyttig. Kännetecken: genomskinliga plastflaskor i affären.

Vad ska du göra?
*Köp kallpressad ekologisk oliv- eller rapsolja, i mörk glasflaska.
*Hetta aldrig upp oljan så att den ryker, då är den för varm. Häll bort!!
*OM du ska steka nånting hårt (vilket inte rekommenderas) använd mättat fett.
*Resten av de kallpressade ekologiska vegetabiliska oljorna, såsom solros, majs, tistel, sesam, behöver användas med försiktighet, ätas upp snabbt och aldrig värmas upp samt alltid förvaras mörkt och i kylskåp.
*Undvik oljor i plastflaska, speciellt genomskinliga plastflaskor
*Undvik all typ av margarin, både hårt och flytande
*Välj mat som naturligt innehåller mycket omättat fett.

Näringsinnehåll per 100gr

Smör: 55 gr mättat fett, 25 gr omättat
Majonnäs: 7,5 gr mättat, 55 gr omättat
Bearnaisesås: 6 gr mättat, 45 gr omättat
Vispgrädde: 26 gr mättat, 11 gr omättat
Olivolja jungfru: 14 gr mättat, 80 gr omättat
Rapsolja: 7 gr mättat, 89 gr omättat
Ost: 25 gr mättat, 9 gr omättat.
Cashewnötter naturella: 9 gr mättat, 40 gr omättat

Kött (rått):
Fläsk: 4 gr mättat, 5 gr omättat
Bacon: 13 gr mättat, 16 gr omättat
Nötkött: 2 gr mättat, 2 gr omättat
Lax: 3 gr mättat, 11 gr omättat
Torsk: 0,08 gr mättat, 0,2 gr omättat
Friterad kyckling: 9 gr mättat, 15 gr omättat
Friterad fläsk: 4,5 gr mättat. 5 gr omättat

Sojabönor: 2,5 gr mättat, 15 gr omättat
Chips: 14 gr mättat, 17 gr omättat

källa klicka här för att hitta ditt livsmedel

 

källa livsmedelsverket

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.