Inträdesprov patrullhund del 2

Det som ingår i inträdesprovet:
1. Tillgänglighet- främmande ska hälsa och klappa hunden
2. Samarbete förare/hund- kort lydnadspass
3. Skottprov- två skott, ett under aktivitet och ett under passivitet
4. Bevakningsprov- hunden ska markera en informant genom ljud och doft
5. Bastjänst- hunden ska vara tillgänglig utan föraren inom synhåll

Testledaren ska avgöra om ekipaget har potential att tillgodogöra sig utbildningen, man behöver inte vara färdigutbildad.

Om man klarar inträdesprovet kan man gå patrullhundsutbildningen genom Brukshundsklubben. Denna utbildning är gratis och viss ersättning utgår. Sen måste föraren göra en grundläggande militär utbildning (GU-F) som tar 2 veckor och en hundförarutbildning. Efter det är det hemvärnets introduktionsutbildning som kvarstår innan man kan bli placerad i ett hemvärnsförband.

Försvarsmakten använder hunden i huvudsak för patrullering där den genom sina välutvecklade sinnen kan markera och följa spår, hjälpa sin förare att upptäcka personer som rör sig i terrängen, hitta gömd utrustning mm. källa: Tjänstehund

För mer info:
http://www.brukshundklubben.se/tjanstehund/patrullhund/utbilda-patrullhund/


Vi kommer fram till skogen och baslägret.
Binder upp hundarna i varsitt träd, jag väljer en plats på bra avstånd till alla svarta hundar och Nikiita slappnar av.
Vi får gå iväg och göra skottprov. Det går bra, hon reagerar endast med att titta uppåt efter ljudet.

Sen följsamheten och lydnaden. Jag är nervös och säger fel kommandon, men hon fattar ändå och vi blir godkända. Man ska ju heller inte vara färdig med lydnadsbiten, utan visa på bra potential.
Sen sitter vi och väntar. Nikiita jagar myror och gräver lite, biter på en pinne. En av kursledarna kommer fram med blodpudding och klappar henne. Det går fint hon tar den, men ser förvisso lite plågad ut. Det är när han ska gå som hon hugger honom i kinden. Jag hinner inte ens reagera. Inte han heller, men jag ser att det droppar blod.

Sen ska vi lämna hundarna. De ska göra bastjänst utan förare.
Hon skäller efter mig.
Nån annan ska närma sig henne, när jag är borta. Det är viktigt att hundarna kan hanteras av flera olika människor.
Men det är ju fett kört. Hon hugger efter alla som tittar på henne. Det här har vi inte övat alls. Så det blit ju lite orättvist mot henne.
-Du måste tänka att i dessa situationer så är det lite pressat och stressigt för hunden. Det är soldater som ska kunna lyfta in henne i en bandvagn och du kanske är och tar order någon annanstans och möter upp hunden på plats. Hon måste kunna gå att bli hanterad av flera och även av helt hund-ovana personer. Så du har en del att jobba med där om hon ska vara tillgänglig på det sättet.

Eftersom hon vart så stressad nu när hon fick vara med främmande, gör vi inte bevakningsprovet utan vi åkte hem. Bevakningsprovet innebär att hunden ska ta upp ljud och lukt och söka efter det, vilket inte hade varit något problem för henne. Dock ville jag inte ta risken att söka efter människa, då hon inte verkade gilla någon här just idag.

Jag var inte beredd hur mycket tillgänglighet det innebar, jag trodde endast någon skulle klappa henne när jag stod bredvid, vilket har gått bra på brukshundsklubben.

Vi fortsätter spåra med kompisen och får fundera på nya seriösa mål till hösten. Och såklart öva på att acceptera människor. Nästa mål: simning. Hur lär man en hund tekniken?

 

Hon ville verkligen åka hem. Stackarn. Dåligt samvete.
Sitter och väntar, när hunden ska klara att vara i basläger själv. Vissa hundar klarar det. Inte min.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.