Lämna mitt löpspår ifred.

Jag är så jävla trött. Jag har blivit varnat för att jag inte borde springa utomhus med musik i öronen. Att jag ska vidta försiktighet när jag springer ute om kvällarna och att jag helst inte ska springa där det är mörkt och att alltid ha mobilen med och glöm inte pepparsprej. Ja och helst borde jag nog springa inomhus, på nåt jäkla löpband om jag är kvinna och rädd om mig själv.

Mörk stig i skogen, endast min andedräkt syns i skenet.
Mörk stig i skogen, endast min andedräkt syns i skenet.

50% av alla kvinnor har enligt en undersökning, som tidningen “Runner´s World” har gjort, utsatts för trakasserier under en löprunda. 63% har bytt runda eller väljer att springa andra tider på dygnet pga rädsla. 90% har anammat en säkerhetsåtgärd, se ovan.

länk till artikeln om studien: http://www.runnersworld.se/artiklar/sexuella-trakasserier-mot-lopare-det-ar.htm

Men så kan vi ju inte ha det. Så jag tänkte här passa på att be alla män om en sak. Speciellt dom som skriker glåpord, våldtar och mördar folk. Och även ni som glor på rumpor, för det gillar jag inte heller. Jo, jag tänkte förvarna om att jag ibland springer i spåret vid Ekebyhovsbacken. Jag springer gärna 7:an eller milen, så skulle ni inte kunna ta 3:an eller 2,5-spåret istället, så behöver vi liksom inte mötas. Jag är oftast där på kvällen på torsdagar eller lördagar, men ibland även på andra kvällar, så det kanske är bäst att ni alltid bara springer på dagtid, eller i stan där det är mycket folk. Jag vill ju inte att det ska hända en olycka liksom. Tack på förhand. För jag älskar nämligen att springa i mörkret med musik i öronen. Jag har en förkärlek till att springa ensam i skogen i pannlampans sken. Det är magiskt, det är vackert och det är min stund av lugn, kanske den enda lugna stund jag får på hela veckan.

Jag och min pannlampa. So what?
Jag och min pannlampa. So what?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och ja just det även i elljusspåret vid Coop i Stenhamra, hade jag uppskattat att ni män inte sprang på måndagar och tisdagar, för ibland är jag ju där och springer, medans barnen har träning.  Jag vill gärna vara ensam när jag springer, jag känner mig trygg då. Jag har ingen lust att ta ansvar för om du råkar säga nåt eller göra nåt mot mig. Det hade ju varit hemskt trist att jag ska behöva anmäla dig för trakasserier eller skicka dig till fängelse. Jag vill ju liksom bara springa. Och du råkade säkert bara och menade inte så illa och allt sånt där. Men vet du? Jag, jag är en förbannad 40-årig, 3-barnsmorsa som är jävligt lättkränkt. Så det räcker med fel blick för att du ska åka dit. Så det är ju säkrast att du springer på nåt jävla löpband inomhus, för jag tänker iaf inte stanna hemma bara för att du inte kan sköta dig.

Hur gör du? Vågar du springa där du vill? Borde vi begränsa kvinnors rörelsefrihet? Finns det någon lösning på problemet?

#reclaimthewoods  #springmedkärlek

Det är ju jäkla mörkt i skogen med dålig sikt, det kan man inte komma ifrån.
Det är ju jäkla mörkt i skogen med dålig sikt, det kan man inte komma ifrån.

En reaktion på ”Lämna mitt löpspår ifred.

  • 11 mars, 2017 kl. 05:59
    Permalink

    Riktigt bra inlägg! Blir så arg över att jag som tjej ska behöva anpassa mig för att det finns idioter där ute som inte vet hur man ska bete sig. Vore mer rimligt om de fick anpassa sig som du skriver. Är väldigt angagerad i denna frågan och försöker komma på något man kan göra åt det.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.