Spelar det någon roll om du tränar med kvinnor eller män?

OL cargo_GIH_logo

Först och främst 1000-tack alla ni som svarade på enkäten som jag la ut på facebook i början av februari! Jag fick snabbt ihop 1000 svar och stängde då ner enkäten! Helt överväldigad!

Jag började plugga på GIH (gymnastiks- och idrottshögskolan i Stockholm) ht 2014. Hösten 2015 fick jag jobb och hoppade av studierna. Men sedan januari 2017 är jag tillbaks på GIH. Jag läser på Masterprogrammet och valde att rikta mitt fokus redan 2014 på idrott och jämställdhet. Det finns många sätt att närma sig detta ämne och jag har velat lite fram och tillbaka. Idrottsvetenskap är alltid tvärvetenskapligt och i mitt fall är det media och antropologi som vävs in. Mitt specialintresse: Sociala medier. Jag skulle vilja göra något som påverkar och visar en tydlighet utan att peka finger. Jag gillar att ge makten åt dom som utövar idrott, vad gör vi själva? Vad vet vi själva?

Jag vill väcka tankar. Se om du kanske vaknar till av min lilla enkätundersökning.

IMG_20170118_203515

 

Jag tränar i grupp när tillfälle ges. Nuförtiden ofta i ett blandat gäng, med både nybörjare och avancerade och både män och kvinnor. Förr hängde jag helst på tjejgym och i stall. Men är det egentligen någon skillnad i att träna med kvinnor eller män?

Såhär svarade ni enligt enkäten: 

Spelar det någon roll om du tränar med kvinnor eller män?

För dig som regelbundet tränar eller pratar om träning med andra.

Detta är en tilläggsundersökning för en uppsats i Masterprogrammet på GIH. Uppsatsen handlar om träningsgrupper i sociala medier. I denna enkät undrar jag om valet av träningspartner för dig personligen är avhängt av kön eller inte. Vänligen svara snabbt och ärligt på frågorna och om du vill tillägga något gör det gärna under “utveckla” på respektive fråga. Det är helt anonymt att delta i enkäten. Tack på förhand!

Denna var utlagd på utvalda träningsgrupper för tjejer på Facebook: Triathlontjejer, Springande tjejer, Cyklande tjejer, Klassikertjejer, Skidande tjejer. Några mixade grupper: Stockholm City Triathlon, BSS Masters & Triathlon, Träningsinspiration och glädje. Lonesome Runners plockade bort inlägget inom en timme tyvärr, okänd anledning.

Jag stängde ner enkäten efter 2 dygn och 1000 svar.

Eftersom det till 92% var kvinnor som svarade på enkäten, har jag separerat svaren. Först kommer kvinnornas svar och i slutet männens. Jag har inte gjort en regelrätt analys, eftersom denna enkät ännu inte kommer ingå i min uppsats, och jag måste prioritera min tid. Uppsatsen har en något annan vinkling, så vi får se. Denna enkät är mer tänkt som ett ev framtida forskningsprojekt. Så håll till godo med statistiken och min taffliga analys av svaren.

916 kvinnor och 84 män svarade på enkäten. Enkäten låg ute i 8 träningsgrupper på Facebook.

Över 670 (67%) av de svarande var mellan 31-50år och närmare 70 % tränade 4-6 ggr/v eller mer.

I följande genomgång har jag tagit bort männen som svarat, pga snefördelningen i representationen av män i grupperna och såmed få antal män som svarat. Männens svar kommer att gås igenom i slutet.

image1

 1.1 Utveckla gärna ditt svar:

Jag fick omkring 200 fritextsvar på denna fråga.

Män som gillar träning är ofta dryga mansplainande och fulla av sig själva. Kvinnor som tränar är ofta kunniga, trevliga och ödmjuka.

Män, de är ofta mer strukturerade i sin träning.

Jag pratar med vem som helst som är intresserad. Finns inte många som vill prata löpträning så jag tar vem jag får.

Vill helst prata med människor som är på samma nivå som mig och samma tänk som mig

Pratar med alla

Könet känns rätt oviktigt, det viktiga är att man har ett gemensamt intresse (träningen) att diskutera.

image2

2.1 Upplever du någon skillnad när du tränar med män resp kvinnor? (svar ges i 10-gradig skala där 1= ingen skillnad och 10 =stor skillnad)

image (5)

(Denna tabell blev lite konstig, men man ser ungefär hur folk svarade, jag har räknat ihop följande statistik för hand)

För ca 72 % av de svarande kvinnorna utgör det inte någon skillnad om man tränar med en kvinna eller en man (se föregående fråga) men 65% menar ändå att de upplever skillnad när de tränar med en kvinna eller en man. (587 personer svarade 5-10)

IMG_20170219_100830

2.2 Utveckla gärna ditt svar.

Många av fritextsvaren, även bland dom som uppger att det inte är någon skillnad att träna med en man eller en kvinna, ger till uttryck att man upplever snabbare, hårdare och seriösare träning när man tränar med män och när man tränar med kvinnor blir det mycket prat och mer socialt. En del av kvinnorna känner sig bekvämare och tryggare med kvinnor medans några inte har några kvinnor i sin närhet som håller samma (höga) nivå träningsmässigt.

Skillnad består i att jag kan känna att jag måste prestera mer tillsammans med män för att visa att jag är stark. Anledningen till att jag gärna tränar med kvinnor beror nog på att vi ofta är närmare varandra styrkemässigt/tempomässigt vilket förenklar.

Mina manliga vänner är mer puschande. Dessutom är de oftast både snabbare o starkare än jag så då får jag nått o jaga.

Männen vill gärna vara snabbare/bättre/starkare än jag

Mer socialt när jag tränar med andra kvinnor, oftare hårdare pass med män

Män är tävlingsinriktade. Ibland för prestationsbaserat.

Generellt lite tuffare pass med killar

Kvinnor är mer inkluderade och överskattar inte sin förmåga på samma sätt som män

Om man har ungefär samma träningsnivå så funkar det bra m både kvinnor och män

image3

3.1 Utveckla gärna ditt svar.

Även bland de som kryssar i ”ingen skillnad” är förklaringen att kvinnor känner kvinnor bättre. Men de allra flesta skriver ändock att kompetens och personlighet gör före kön.

Söker kompetens, inte kön.

Personkemi får avgöra

Bra om det är en kvinna som förstår hur kvinnokroppen fungerar

Kvinnor kan (förhoppningsvis) kvinnokroppen bättre

Helst en kvinna för att inte känna att mannen ser mig som ett sexobjekt

Enbart för att främja kvinnor i arbetslivet

Hittar fler män som är duktiga på det jag vill bli duktig i.

Fördomar tyvärr mot att få ett “klenare” program av en kvinna.

Jag tänker att män kanske är lite hårdare. Dumt egentligen, men gissar att man ska svara ärligt…

Fånigt nog tror jag att män kan mer fast jag vet att så behöver det inte alls vara/är

 

Männens svar:

86 män svarade på enkäten, 59 st var mellan 31-50 år och tränade 4-6 ggr/v.

  1. Om du ska prata träning, pratar du helst med en kvinna eller med en man?

6 män svarade att de föredrog att prata med kvinnor, 6 föredrog män och nästan 86% tyckte inte att det var någon skillnad

  1. Om du ska träna tillsammans med någon, tränar du hellre med en man eller en kvinna?

2 män föredrog att träna med kvinnor och anger att det blir mindre hetsigt då. 14 män föredrog att träna med män och 81% önskar blandade grupper eller att könet inte spelar någon roll.

2.1 Upplever du någon skillnad när du tränar med män resp kvinnor?

59% upplevde ingen eller liten skillnad på att träna med män eller kvinnor och 41% upplevde skillnad.

  1. Om du ska anlita någon för att hjälpa dig med din träning, anlitar du hellre en man eller en kvinna?

4 föredrog en kvinnlig PT, 8 st en manlig och 86% kryssade i att det inte var någon skillnad

 

Frisvar i urval:

Älskar att prata träning med alla, oavsett kön, ålder.

Det finns fler män än kvinnor i triathlon, pratar helst med män.

Kvinnor skapar högre teknikfokus, med män mer tävling. Grymt att kombinera

Blandad grupp oftast mer avspänd. Viktigare med rätt nivå

Roligare samtal med kvinnor

Lite mindre “hets” när man tränar med tjejer

Kvinnor är generellt lite mera spralliga

På den positiva sidan är att träning med tjejer blir lättare att göra i den intensitetsnivå som bestämts i förväg. Träning med män tenderar ofta att bli “tävling på träning” oavsett vad som varit avsikten.

I’d be happy to have a women coach; I think it might actually be a positive thing.

Här förstår jag ärligt talat inte frågan – en “expert” anlitar man väl för vederbörandes kunskap och inget annat?

Kompetensen och “personkemin” får avgöra.

Det är kvaliteten som räknas, inte vilket kön man har

 IMG_20170211_104423

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.