Skolidrotten i ny tappning

Total panik. Jag står i en sliten gympasal med svag svettdoft och föreläsaren går igenom banan. Banan? Jag trodde detta var ett föredrag och kanske nån uppvisning. Det skulle handla om hur man integrerar mobiltelefonen i gympaundervisningen i skolan. Nån app alltså. Trodde jag.
Jag hade anmält mig som frivillig att hjälpa till på årets hälso- och idrottskonvent på GIH (gymnastik- och idrottshögskolan) och jag gick på detta “föredrag” för att jag skulle tacka föredragshållaren och ge present i slutet av showen.
“Para ihop er två och två” magen knyter sig, flashback från skolan. Gah. Jag rusar ut. Visst var det ringar som dinglade från taket? Ringar!! Används dom fortfarande inom skolidrotten? Skandal! Stackars ungar.
Skärp dig!
Går in igen. Jag har fan gjort en svensk klassiker, men vågar inte hänga i några ringar? Bah!
Får en partner lätt som plätt. Vilka årskurser undervisar du? Inga jag är bara här och hjälper till. pluggar lite. och så.
Vi går igenom en övning efter en annan. Hjula, svinga i lian, ringarna, kullerbytta, balansgång. Ångest. Jag har inte varit på en gympamatta sedan gymnasiet. Resten av folket är gympalärare och gymnaster. Typ. Det visar sig att alla inte är supersmidiga ändå. Ingen bryr sig om mig dessutom. Förutom hon som filmar mig. Det är det det hela går ut på. Man filmar varandra ett varv genom banan och ger feedback, övar på tuffaste momenten och kör en gång till.
Vilken förbättring. Jag gör kullerbyttor i ringarna, svingar mig som tarzan i lianen och hoppar över bommarna. Lättplätt. Och det var tom lite roligt.
Varför var jag så rädd för det här i skolan? Varför var jag så anti skolgympan i gymnasiet?
Jo den här känslan infann sig aldrig. Kag fick aldrig någon förbättring. Mer den där nedvärderande känsla över att vara lång och gänglig och sämst och värdelös. Helt meningslöst. Det är klart man inte ville gå dit då.
Hoppas skolidrotten har förändrats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.