Spårkurs, åt vilket håll gick vi egentligen?

Här någonstans har jag gått, och hunden ska hitta vart.

Jag släpper fram hunden rakt på spåret. Hon känner direkt när det slår emot. Spåret går till höger och till vänster. Vilken väg ska hon välja?
-Släpp efter, släpp efter. Hon gör helt rätt.
-Men hur kan hon gissa sig till vilket håll jag gick?
-Hon bara vet det. Släpp efter, det är så bra det kan bli.
Hunden tittar upp och går åt fel håll, och jag hinner knappt hålla andan och bli besviken, innan hon tvärvänder och drar åt andra hållet. Hon skiter i alla godisarna som jag lagt ut och svänger av mot skatten. Idag en kattmatspåse.
Vi tränade “riktningsbestämmning” på spårkursen idag. Det innebär att hunden ska hitta åt vilket håll spåret går. Och sen gå i den riktningen jag gick.
-Men hur kunde hon veta åt vilket håll jag gick? Luktar det olika åt olika håll liksom?
-Dom bara vet det. Hon gjorde det så bra det kan bli.
-Haha.
-Nä men på riktigt, det kan inte bli bättre.
-Ok.
-Vad synd att du inte kan tävla spår med blandras.
-Va?
-Nä bruksspår får man inte tävla med blandras, tyvärr.
-Åhnej!
-Men det är ju jättebra aktivering för hunden. Hon älskar ju det.
-Jo jo, men jag vill ju ha rosetter!
-Då får du väl tävla lydnad.
-Nja, det känns ju mycket jobbigare.
-Äsch, lydnad blir bra med henne, där kan du plocka rosetter.
Det kändes som att få en planka i ansiktet. Hade jag inte läst någonstans att det var skydd man inte fick tävla med blanras, men spår var ok? Fan också.

-Men viltspår då? Där får blandraser vara med, där tävlar du ju bara mot dig själv.
-Jaha, nä det känns ju meningslöst.
-Nämen nu får du inte se det så, hunden gillar ju det här. Du får en nöjd hund.
-Jaja kul för henne. Men lydnad alltså. Håller du kurser i sånt också?
Jag tror jag bara vill att hunden ska lyckas med nåt riktigt. Jag vill kunna säga att hon faktiskt är en av de bästa hundarna i Sverige. Det vill jag kunna säga till dom på brukshundsklubben som inte trodde jag skulle klara av henne, som tyckte att blandraser är skit. Hon är liksom lite vass. Dom ska ju vara det, eller hur?
Ja, jag vet. Jag vill rättfärdiga mitt beslut att ha kvar henne genom ett gäng rosetter liksom. Jag är förstås ledsen att hon bet dig, det är ju skittrist, men hon är bäst liksom. Fan också. Det är klart att det inte skulle hjälpa ett skit. Men hon var ju så bra på spår… Vi får hitta något annat jag kan vinna helt enkelt.

Från SKK´s hemsida: Varför får inte blandrashundar vara med? Många utställningar och prov syftar till att identifiera hundar som lämpar sig för avel. Bruks- och rasspecifika prov är avsedda att mäta olika hundrasers specifika egenskaper till stöd för specialklubbarnas avelsarbete. På officiella utställningar ska de hundar som deltar motsvara rasstandarden och de kvalitetsbedöms av domare. Hundarna kan vinna olika priser, titlar och utmärkelser. Den här är en av anledningarna till att några aktiviteter är stängda för blandrashundar.

5 reaktioner på ”Spårkurs, åt vilket håll gick vi egentligen?

 • 6 juni, 2017 kl. 05:21
  Permalink

  Kan man inte träna utan att tävla? Och själv veta att ens hund är den bästa!
  Fast det är kanske inte samma sak…
  Lycka till med vovven!

  Svara
  • 6 juni, 2017 kl. 07:18
   Permalink

   Jo, egentligen kan man väl det. Men det är kul att träna inför något, det ger mig motivation ?

   Svara
 • 5 juni, 2017 kl. 15:27
  Permalink

  Ibland undrar jag om inte reglerna är till för att definiera människorna, inte hundarna? Alla hundar är ju blandras vid något tillfälle. Så en är kanske finare med “renrasig”?
  Vår hund var lysande på viltspår, så blandrashund hon är. Och hon mådde bra att träningen. Att människor runt omkring har åsikt om henne kanske säger mer om dem än om hunden…

  Svara
  • 5 juni, 2017 kl. 17:39
   Permalink

   Ja du har rätt, jag får tagga ner och vara en större människa.. Viltspår är kul alltså?

   Svara
  • 5 juni, 2017 kl. 18:56
   Permalink

   Tvekar inte en sekund på att reglerna är till för att definiera människorna, fast de nog inte förstår att det är vad de sysslar med…

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.