Tälta i snö

-Vi tältade igår.
-Men varför då?

Ja varför tältar man i 12 minusgrader?
Varför gör man det obekvämt för sig, när man kan sitta inne och äta godis och kolla på mello?
Jomen det var ju fullt på vandrarhemmet. Är och hälsar på en kompis som driver STF Tyresö Vandrarhem, det ligger helt idylliskt vid en bäck med utsikt över kyrka och borg.

Jag kryper ner i min vintersovsäck från 90-talet och säger åt hunden att lägga sig. Jag har sedan 90-talet uppgraderat med ett uppblåsbart liggunderlag, en gosig kudde (också uppblåsbar) och ett dyrt merinoullsunderställ från Houdini.
Snön under mig är mjuk och ger efter när jag rör mig. Min säng inatt kommer att formas perfekt efter min kropp. Jag sjunker ner, känner kall luft mot min näsa och drar upp buffen över kinderna. En liten våg av lycka hinner skölja över mig, innan jag märker att jag glider. Men va fan. Jag åker mot tältduken med huvudet. Nu nuddar mössan den fuktiga duken. Jag försöker att spjärna emot för att inte kasa längre. Jag glider längre in i sovsäcken. Försöker sparka bort den med benen. Alltså åt andra hållet. Men skitockså, nu kan jag inte sträcka på benen längre. Jag ligger tungt i fosterställning, i en jävla nedförsbacke, på ett glatt liggunderlag. Hunden kollar nyfiket på mig. Eller hon kanske ser lite irriterad ut. Va fan gör du, liksom?
Åh, det är trångt och klaustrofobiskt och jag sitter fast. Helvete. Jag sätter mig upp och slår i taket. Jag knölar mig ur sovsäcken och inser att tältet står snett. Eller marken lutar. Eller hur man nu tycker. Fan vad kallt det är utanför sovsäcken. Men det kanske är bra att sova med fötterna högt. Jag orkar inte flytta på tältet! Fort ner i sovsäcken igen!
Jag lägger mig försiktigt i rätt position. OM jag bara somnar snabbt, märker jag nog inte att mössan nuddar duken. Somna nu. Snabbt. Lätt som en plätt.
Det är lite klaustrofobiskt och mörkt och jag orkar inte bry mig att jag ligger allt närmare tältduken. Jag snor sovsäcken om ansiktet och somnar.
Hunden reser sig, skäller till. Lägger sig ner igen.
Vad är klockan?
03.02
Skönt, en massa timmar kvar innan jag måste vakna. Ok. Somna om nudå. Kom igen.
Vad är klockan nudå?
03.38.
Vad var det? Visst låter det? Är jag inte lite kissnödig? Äsch. Lite till kan jag nog sova.
04.13
Oj olyckstal. Nu går det förbi nån utanför, jag hör det. Om jag bara ligger helt stilla, kommer de inte märka att jag ligger här. Jag blundar.
04.25
Men alltså vem skulle smyga omkring i snön mitt i natten, utanför mitt tält?
Jag lyser på hunden med mobilen. Hon blundar. Nä då kan det ju inte va nåt.
04.58
Men va fan. Mobilen dör. Jag ser ingenting.
Och nu skäller hon ju på riktigt.
06.00
Ja, de börjar nog jobba på vandrarhemmet här i Tyresö.
Jag har is på min mössa. Frost på innerduken och jag är jättekissnödig. Lika bra att gå upp.
Alltid härligt att sova ute.

Det är inte första gången jag sover ute i snö och kallt väder. Förutom mina sydamerika-äventyr på 90-talet, så har jag sovit i höga kusten i tält och med barn i stuga. Sen även sist i Järfälla med äventyrsutbildningen. Det jag rekommenderar är att göra nya saker. Kasta sig utanför sin bekvämlighetszon. Våga. Att tälta i snö är en enkelt grej. Inte en bekväm och enkel, men en grej som efter att man kvävt lite ångest, gråtit en skvätt, påmint sig själv om att man inte är en bekväm jävel, har aldrig varit. Jag är en fjärt som vågar.

Jag längtar efter enkelhet och avskalade tankar. Jag vill skriva så okomplicerat som möjligt och genom att strippa bort all bekvämlighet, blir livet, språket och upplevelsen av nuet enkelt.
Kanske. Vi får väl se. I sommar kommer jag att ha omkring 25 tältnätter efter varandra. Tältningen kanske ger mig den stillheten jag söker. Antingen funkar det. Eller också inte. Det lär jag ju märka. (Läs om mitt sommaräventyr här)

Att tänka på vid vintertältning:
Ha dubbla liggunderlag
En vintersovsäck och gärna en extra säck.
Sov i ull-underställ och sockar
Ha buff, mössa och gärna rånarluva, med hål för munnen.
Var varm när du kryper ner i säcken. Gör upphopp eller jogga en sväng om du inte är varm. Obs, bli inte svettig, då blir det kallt.
Ha en plastflaska med varmvatten som värmeflaska vid fötterna om du fryser lätt.
Om du fryser, gå upp och hoppa omkring. Ligg inte kvar och hoppas på att du snart blir varm. Det kommer inte hända.
Det går alldeles utmärkt att tälta i ett 3-säsongstält eller ett sommartält även på vintern. Stora skillnaden är egentligen att tex blixtlås är anpassade för att kunna hanteras med vantarna på. Glöm inte snöankare.
Det krävs ganska mycket för att frysa ihjäl i Sverige. Vid -20 grader överlever du i ett till två dygn, även om du är hyfsat oklädd.

Hunden hade liggunderlag och sovsäck. Hon sparkade dock undan båda två och sov direkt på tältbotten mot snön. -12 grader som kallast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.