Feldenkrais förstärker all sorts träning

Feldenkrais är lugnt och stilla. Man rör sig väldigt lite och “pratar” med nervsystemet. Man funderar på en vindpust som rör kroppen och vart rörelsen tar vägen. Man gör små förändringar och ändå blev jag helt yr och var tvungen att avbryta rörelsen idag på min första session hos Feldenkraispedagogen Kerstin Berggren.
Feldenkrais motverkar omedveten och ofrivillig muskelspänning. Muskelspänning som stannar kvar kan orsaka mycket smärta och blockeringar i neurologiska systemet. När man har brutit en massa ben i kroppen är det naturligt att man spänner sig, man skyddar sig och får ont pga det. Det är dock inte det vanligaste att man söker sig till Feldenkrais efter en fraktur, den vanliga patienten för en feldenkraispedagog är en person som har gått med långvarig smärta och inte fått lindring.

Feldenkrais är trots sin subtilitet mycket effektivt och jag blev återställd efter min nyckelbensfraktur förra året blixtsnabbt, även om det inte var meningen. Meningen är att låta kroppen få tid att läka. Och lita på att det kommer att ske.

Det känns alltid efter en sessionen (eller lektion som det heter) som om vi inte har gjort något. Jag satt på en stol och andades. Kerstin tryckte försiktigt på mina fötter.
Men på väg till bilen kunde jag andas in, djupt och smärtfritt. Härligt! Och hostigt, en massa gammalt slem ville upp. BRA!
Jag säger att jag går till sjukgymnasten, för att slippa förklara eller komma in i en konstig diskussion kring vad som funkar och vad inte, eller vad jag bör och inte bör göra. Sjukgymnast är liksom vedertaget. Feldenkrais är mera ???
Men det funkar för mig. Det funkar för min kropp. Och jag har varit hos många sjukgymnaster, utan att få hjälp.
På väg mot läkning med all hjälp jag kan få, hos min feldenkrais-sjukgymnast:
http://www.kylbergborgstrom.se/
http://www.feldenkraismetoden.org/vad-ar-feldenkrais/

En reaktion på ”Feldenkrais förstärker all sorts träning

 • 18 april, 2017 kl. 15:47
  Permalink

  Instämmer – ibland känns det inte som att man rört sig ett smack och ändå får en så stark effekt.
  Min vän som är utbildad Feldenkrais pedagog tar nu den långa vägen och läser till Fysioterapeut (sjukgymnast). När hon utbildade sig till pedagog var det många sjukgymnaster som utbildade sig samtidigt.
  Tänk om Socialstyrelsen kunde vara lite mer framåt i sina tankar och ageranden. Så att det blev enklare för fler att få uppleva det vi upplevt tänker/hoppas jag.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.