Nitroglycerin för säkerhetsskull

-Den där sprayen skriver vi bara ut för säkerhetsskull. Den är det aldrig någon som använder, så det enda man måste hålla reda på är när datumet går ut. Så man får hämta ut en ny då. För säkerhetsskull. Sa sjuksköterskan nån av dom sista dagarna Patrick låg inne på sjukhuset.
Vi fick kolla på en video hur man gör.
“Ifall man får ont i bröstet så sprajar man ett spraj i munnen och sen väntar man i 5 min, om det inte gått över så sprayar man en gång till och väntar i 5 min, och sen om det inte gått över så sprayar man en gång till och väntar i 5 min. Och om det inte gått över nu så ringer man 112.”
Och jag skojar inte om att man faktiskt fick vänta 5 min i realtid efter det att gubben i filmen sprajat i sin mun. Så tråkigt. Jag spolade. Kände mig less på konstiga råd och falsk trygghet.
-Känns ju jävligt onödigt. OM du får ont i bröstet så lär vi ju ringa 112 direkt. Skit i sprajen liksom.

Men när du idag klagade på ont i bröstet, så tog du sprajen. Ditt blodtryck sjönk hastigt, du fick lägga dig i soffan. Sen gogglade du. Och kom fram till att allt är normalt.
-Vi behöver inte åka in.
-Va? Ska du inte ringa iaf och kolla vad dom säger?
-Nä, det är lugnt. Dom säger ju bara att vi ska åka in.
-Men borde vi inte åka dit då?
-Nä det är ingen fara.
-Är det inte störst risk nu, för ett återfall?
-Nä de sa att det inte var större risk nu.
-Men ska du bara googla det eller?
-Ja det är ingen fara.
-Men hur vet du det?
-Vi har gjort som dom sa på den där videon och jag har bara sprajat en gång. Man kunde spraja upp till 3 gånger och ifall det inte blev bra efter det, då skulle man ringa. Inte nu. Med bara pyttelite känning och när det gick över direkt.
-Men i ditt speciella fall? Vadå pyttelite?? Du är ju inte en vanligt hjärtinfarktspatient liksom. Det vet ju inte google liksom. Tror du inte dom vill kolla på dig, om du får kärlkramp nu?
-Äsch, det är fint. Det gick över och även om jag har kärlkramp, så är behandlingen nitrospray. Och den har jag ju tagit nu.
-Ok. Puss. Älskar dig.
Och så springer jag ut i köket och hyperventilerar. Och äter glass. Pyttelite känning. My ass. Fan också. Jag måste lugna ner mig och kolla Facebook. Varför gör folk inte roligare saker längre? Fan vad trist. Ropar till vardagsrummet om han är ok.
-Ja jag är OK.
Ok, han lät lite irriterad. Nu får jag sluta vara jobbig. Är JAG jobbig liksom? Jo för det är ju inte så att du typ nästan dog för typ 3 månader sen och nu fick du lite ont i bröstet och så är det jag som är jobbig. Såklart. Skitpådig. Men dö då där borta i soffan. Skiter väl jag i. Jag äter glass och kollar på Netflix. Jag har ändå inte tid att åka till nån jävla akut och sitta där halva natten, bara för att du har liiiite ont i bröstet. Jävla gnällgubbe. Nähä du. Du får ta taxi. Så det så.
Shitfan. Jag har jättemycket hjärtklappning. Det dunkar och hjärtat slår oregelbundet och jag känner att blodet rusar. Fast det är ju jävligt långsökt om jag skulle få hjärtproblem nu? Vad är de statistiska möjligheterna för det liksom? Noll?
Men JAG borde kanske åka in och sitta på akuten halva natten, bara för lite hjärtrusning. Och så skulle de säga, åkte du in för ingenting, många gör det. INgen fara. Sen skulle de säga, men varför tog du inte med din man? Hans hjärta skulle vi vilja kolla på! Dig skiter vi ju i. Jo, nä han ville inte liksom. Han har googlat.
Nä, vet du vad, vi skiter i mig och åker inte in. Hoppas alla ni andra sover gott i natt och tänk inte på att jag måste vaka över nån som kanske tänkte lägga av och andas när som helst under natten.

 

Faktaruta: Kärlkramp (angina) är när något kärl krampar (drar ihop sig). För att få de att slappna av så tar man nitroglycerin på tungan, som är kärlvidgande. Det finns ingen annan behandling, så även på sjukhus ger dom det. Ifall man får en hjärtinfarkt så pulserar inte smärtan och den avtar inte med sprajen.

Läkaren sa när vi frågade om detta, att det inte är någon fara när det sker vid enstaka tillfällen. OM det däremot skulle hända flera gånger i veckan eller inte gå över, ska vi nog komma in och kolla upp det nogrannare.

6 reaktioner på ”Nitroglycerin för säkerhetsskull

 • 14 juni, 2017 kl. 17:43
  Permalink

  Så väl du beskriver det käsnslotumult du har inom dig. Jag kan känna det ända hit. Tack för att du delar svåra och jobbiga stunder. Och för att du kan sätta ord på dem. <3

  Svara
  • 14 juni, 2017 kl. 20:08
   Permalink

   Känslotumult. Bra ord.
   Bara genom att läsa om händelsen förnimmer jag det.
   Hoppas det var en engångsföreteelse, trots allt.

   Svara
   • 14 juni, 2017 kl. 22:03
    Permalink

    Hoppas jag också! ?

    Svara
  • 14 juni, 2017 kl. 22:03
   Permalink

   Tack för att du läser! ?

   Svara
 • 14 juni, 2017 kl. 17:29
  Permalink

  Obehagligt är nog det enda ord jag kommer på i det här sammanhanget. Hoppas att det är bra med er nu. ❤️

  Svara
  • 14 juni, 2017 kl. 22:02
   Permalink

   Ja, vi mår nog bra nu ?tack

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.