Omplacering av hunden, hur gör jag?

Bakgrund: Jag måste tyvärr omplacera min älskade hund Nikita. Även om jag tycker hon är skitbra, är hon för mycket hund för vår familj. Läs mer om mina funderingar här. Trots att inlägget om mina funderingar kring om man får/kan ångra sin hund har lästs av flera tusen personer har jag inte fått något napp. Jag har även annonserat i olika grupper på Facebook om att Nikita söker nytt hem, utan resultat. Jag tog då beslutet att få hjälp med omplaceringen.

Händelsen som följer i detta inlägg ligger några veckor tillbaka i tiden och jag kommer nu och några dagar framåt uppdatera vad som händer/har hänt med hunden. Allt detta är skitjobbigt, men nu kommer det bli såhär. Krama om era pälsklingar lite extra från mig.

——————-

Jag och Nikiita åkte för att träffa en hundtränare som jobbar med tjänstehundar. Jag ville få lite tips och råd och se om tränaren kanske visste vart jag kunde vända mig för att hitta rätt person, när jag nu vill omplacera. Tränaren säger nästan direkt det jag ville höra: Din hund är bra och helt normal.
Okej, svarar jag.
– Jo, men det är säkert! Hon är helt orädd, gick in direkt, har skannat av mig som icke farlig och kollat en sväng i rummet och nu ligger hon där och väntar. Att hon är osocial är helt normalt för rasen. Har du funderat på om hon kan göra samhällstjänst?
– Jo, jag sökte försvarsmakten, men det föll på tillgängligheten.
– Men polisen då?
– Har dom inte samma krav på tillgängligheten?
– Nej, ifall en hundförare blir skadad är det ingen som hämtar hunden och ber henne fortsätta jobba. Inte som i försvaret där det är flera som ska kunna använda hundarna. Är hon röntgad?

Öh, nej.

Efter en dryg timme hos hundtränaren, kom vi fram till att jag är för snäll, att Nikiita nog skulle kunna passa som tjänstehund och att hon skulle få ligga ute i vår hundgård några timmar om dagen. Där har hon att göra. Såna där hundar brukar trivas med det.
Hon sa:
– Du måste vara tydlig med henne, varje gång. Om du säger sitt vid hundmöte, ska hon sitta där tills du säger till. Om du är orolig när ni möter en hund, tror hon ju att du är orolig för den främmande hunden. Hon fattar inte att det är henne du är orolig för. Att hon ska göra nåt. Hon gör ju bara sitt jobb och försvarar dig. Och jag förstår att din situation i hemmet är ohållbar, du har en massa annat som du ska ha uppsikt över med barn och allt. Det blir för mycket hund helt enkelt. Är det bara du som tränar henne?
Jag nickade. När hon såg att mina tårar var nära, la hon till:
Du får inte tänka att du gjort något fel. Och tänk att du gör det som är bäst för hunden.
Kanske en Flatcoated Retriever skulle passa dig och familjen? Dom kan man träna fint och de orkar följa med på äventyr och bära klövja (hundrycksäck) i fjällen.

En långhårig fågelhud? Nja, jag vet inte. Jag vill ju ha en såndär hund. sa jag och nickade mot min bescha vän. Hon tittar upp, lägger huvudet i mitt knä.

Den natten kunde jag inte sova: Har Nikiita det som krävs för att bli polishund?

Jag googlade och det är hårda krav. Det är typ större krav på en hund som vill bli polis än en människa. Bara tanken gjorde mig skitnervös. Shit, det hade nog varit så bra för henne att få jobba.
Man kan se alla krav på hunden uppradade på polisens facebooksida klicka här.
Och efter misären med försvarsmakten, är jag inte så hoppfull. Men ändå, vi försöker.

Först ut röntgen. Eftersom hon är blandras och inte kommer ingå i något avelsprogram har jag inte tidigare röntgat henne. Det man vill se här är om höftleden och armbågsleden på hunden är normalskapta. Det betyder att de inte har den medfödda defekten höftledsdysplasi (HD) eller armbågsdysplasi (ED), som är vanligt i båda raserna som Nikita är en blandras av, men framförallt hos Rottweilern. Hennes mamma som var renrasig Malinois blev inte godkänd för avel för att hon var för stor/hög. Rottweiler -pappan jobbar som tjänstehund, men mer vet jag tyvärr inte. Läs mer om dysplasi på SKKs hemsida.

Så nu sitter jag här med Nikita med munkorg hos veterinären och väntar på att sederingen ska ta. Resultatet kommer sedan via post från Svenska Kennel Klubben (SKK).

Håll tummarna.

UPPDATERING: Svar från SKK: HD grad A och ED O, vilket betyder PERFEKT! Bästa betyg!! Inga problem med höfter eller armbågar.

Så nu har vi bokat in polishundstestet. Fortsätt hålla tummarna!!

Röntgenbild av hundens höft

Röntgen av hundens höft och armbåge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.